Mats Öman lämnar uppdraget som kommunchef i Storfors

Mats Öman lämnar efter fem år posten som Storfors kommunchef för ett nytt kommunchefsuppdrag i Gullspångs kommun.

– Det har inte varit ett lätt beslut, men jag känner mig redo för nya utmaningar i en ny kommun och en ny region, säger han.

Det var i mars 2016 som Mats Öman tillträdde som kommunchef i Storfors. Då kom han från tjänsten som turistchef och utvecklingsledare i Kristinehamn kommun.

– Jag är väldigt tacksam för mina år i Storfors och för att man vågade satsa på en person utan kommunchefserfarenhet. Under de här åren har jag lärt mig otroligt mycket och fått vara både strategisk och operativ, så som det lätt blir i en liten kommun, säger han.

Mats är imponerad av den lilla kommunens styrkor med närhet, flexibilitet och korta beslutsvägar.

– Det finns också ett stort driv och engagemang bland chefer och annan personal i Storfors, som gör att den lilla kommunen sticker ut inom flera områden. Jag är glad över att fått vara med på flera olika utvecklingsresor, säger han.

Mats Öhman pekar bland annat på näringslivsarbetet där man under flera år jobbade hårt för att stärka näringslivsklimatet, vilket också lyckades. Han nämner också Storfors skolor som är omtalat bra.

– Under flera år har vi legat i topp både i länet och i Sverige och väckt nyfikenhet nationellt. Det ligger mycket arbete från chefer och personal bakom den framgången, säger han.

Han är också nöjd med att Storfors nu står redo med två nya särskilda boenden för äldre och att Storfors ligger mycket högt när det gäller personalens nöjdhet.

– Vi ligger i topp i det så kallade HME-indexet, vilket visar att vi ligger i topp i landet när det gäller nöjd personal, säger han.

Att via den egna kommuntidningen kunna nå ut direkt till medborgarna ser han som ett stort plus, liksom att kommunen har en aktiv kommunikation via sociala medier.

– Dialog är alltid bra, och i en liten kommun kommer man närmare varandra. Det har till exempel varit spännande att få skriva direkt till invånarna i varje nummer av kommuntidningen, säger han.

God dialog med kommunpolitikerna summerar han också som plus under sina fem år.

– Vi har engagerade politiker som vill veta vad som händer i verksamheterna, säger Mats Öman, som för bara ett år sedan fick förlängt förordnande som kommunchef på ytterligare fyra år.

Men nu väljer han alltså att gå vidare till nya utmaningar.

– Det har varit fem intensiva och roliga år, men det har alltid lockat mig att gå ut på lite tunn is där man inte riktigt har koll på läget. Precis som jag blivit upplärd av många duktiga kollegor här i Storfors förväntar jag mig att bli upplärd av nya kollegor i Gullspång, säger han.

Beslutet att anställa Mats Öman som kommunchef i Gullspång är förankrat i den kommunstyrelsens presidium och i de olika partierna. Det formella beslutet kommer att fattas i kommunstyrelsen i Gullspång den 3 mars.

Mats Öman blir kvar som kommunchef i Storfors fram till slutet av maj 2021.

– Det är naturligtvis tråkigt för Storfors eftersom Mats är en drivande och utvecklande kommunchef. Jag gratulerar Gullspång till en bra rekrytering, säger Hans Jildesten, kommunstyrelsens ordförande.

Han poängterar att kommunen redan startat rekrytering av ny kommunchef.

– Jag ser fram emot en bra process för att hitta någon som vill vara med på vår fortsatta utvecklingsresa. Vi har många spännande projekt på gång med bland annat bygge av ny skola, sport- och aktivitetscenter samt utveckling av attraktiva boenden i sjönära lägen.

Text & Foto: Eva Wiklund