Bilnyheter från världens alla hörn!

Legend med strandvana
Den skulle säljas till brittiska militären, ha plats för fyra och vara så lätt att kärran gick att landsätta med fallskärm. Vi snackar naturligtvis om Mini Moke! Plåtlådan stötte dock på patrull och blev istället en populär strandbil som tillverkades i 50 000 exemplar fram till 1993. Nu har bilen återuppstått tack vare Moke International Limited och under huven arbetar en bensinfyra på 67 hästkrafter. Fjorton kulörer finns att välja mellan och man startar med en jubileumsutgåva i femtiosex exemplar för att fira att märket fyller lika många år.

Lyssna och lär med Skoda
Det må låta som ett tidigt aprilskämt – men är faktiskt helt sant! Skoda har tagit fram en helt ny app som ska hjälpa verkstadspersonalen att hitta eventuella fel och brister. Motorljudet spelas helt sonika in med hjälp av en vanlig mobiltelefon och jämförs sedan med ett ljudmönster för att upptäcka maskinfel. Förutom strul med motorn så kan appen, vars noggrannhet ligger på över 90 procent, även avgöra om det är ”tjall” på luftkonditionering, styrning eller växellåda.

Nybilsdoft ett minne blott?
Nybilsdoft kan snart vara ett minne blott. Tja, i alla fall om kineserna får bestämma och i just Kina har man redan börjat att förbjuda ämnena som framkallar lukten. Majoriteten av oss européer anser att just doften är tjusningen med ett nybilsköp – medan lukten istället avskräcker asiatiska köpare. Anledningen är att invånarna saknar det enzym som bryter ner etanol, vilket leder till att många blir åksjuka och illamående.

Tacka Gud för Mirai
Jesus kunde gå på vattnet och nu kan i alla fall påven åka med vatten som enda utsläpp. Den helige fadern har nämligen fått en vätgasdriven Toyota Mirai – specialtillverkad för Franciskus tjänsteresor. Den vita popemobilen mäter 5,1 meter på längden och är 2,7 meter hög, vilket bjuder på en gudomlig ståplats till Påve Franciskus som vill färdas med himmelen som tak. Om Vatikanen återanvänder vätgasbilens enda restprodukt så har man dessutom ”vigvatten” till nästa gudstjänst.

Utan bilen stannar Sverige
Bilens dag infaller den 28 oktober varje år och är tänkt att uppmärksamma bilens viktiga betydelse för Sverige. Det är bilen som varje dag tar 2,7 miljoner svenskar till arbetet och skolan. Det är bilen som gör att vi kan bo även på landsbygden. En färsk undersökning visar att drygt hälften av svenskarna skulle ha svårt eller mycket svårt att bo kvar i sin nuvarande bostad utan bil. Hela 64 procent anser sig vara helt eller delvis beroende av bilen för att få vardagen att fungera.

Värdens lyxigaste bilskrot
I Förenade Arabemiraten slår man nu upp portarna till en lyxbilsskrot för att rensa gatorna på övergivna mångmiljonbilar. I Dubai riskeras långa fängelsestraff om man inte klarar av att betala sina lån och därför väljer många att köpa en enkelbiljett och lämna landet med sina dyrgripar övergivna på flygplatsparkeringen. Trots att många av vrålåken har få mil på mätaren så väljer emiratet nu att förverka dem. Det är kanske inte så konstigt i ett oljeland där man riskerar dryga böter om man parkerar en skitig bil offentligt…

Text & foto: Jenny Nilsson CNP AB