Älskade hatade Amazon

( W a s h i n g t o n D C – U S A )
“Amazon kommer till Sverige” står det med feta rubriker i tidningen. Aha, en ny version av Volvos klassiker tänker jag men inser lika snabbt att det är sextio år för sent. Vi bilnördar kommer alltid att förknippa Amazon med Volvo och själva namnet lånade man från kvinnokrigarna i den grekiska mytologin. Dagens Amazon är en fighter inom näthandeln som vänt upp och ned på inköpsrutinerna i USA. Nu är det Sveriges tur.

Volvon Amazon är en tidlös klassiker som uppskattas av många än idag och kanske är Jeff Bezos en av dem. Det är mannen bakom e-handelsföretaget Amazon som hela tiden slår nya omsättningsrekord och själv skrattar han hela vägen till banken med en personlig förmögenhet på 1800 miljarder kronor. Nej, jag har inte råkat skriva en nolla för mycket…

I USA är Amazon en viktig del av folkets vardag och det är lätt att förstå. Varför köa i affären när jag kan få samma vara levererad hem till dörren inom 24 timmar? Många gånger till ett billigare pris och dessutom helt fraktfritt. Vinnare är naturligtvis alla konsumenter men det finns en baksida av myntet. Fysiska affärer ser omsättningen minska, går i konkurs och många shoppingcenter i staterna står helt öde. Amazon är både älskad och hatad.

Med en månad kvar till det amerikanska presidentvalet så lägger valrörelsen i en högre växel. Trump och Biden duellerar med argument i bästa vilda västernstil – men det mest intressanta är det som sägs mellan raderna. Joe Biden, som fightas om Vita Huset med nuvarande hyresgästen Donald Trump, gör ingen hemlighet av sitt genuina bilintresse. Han berättar gärna och ofta om sin Corvette Stingray från 1967.

Joe är känd för att prata bredvid mun och har en förmåga att läcka hemlisar. Under en intervju nyligen så berättade han att General Motors ska presentera en eldriven Corvette som toppar 300 km/h. Tillverkaren vill dock inte bekräfta eller ens antyda att det ligger något korn av sanning i påståendet. Men bara det faktum att den välinformerade presidentkandidaten talat om en framtida el-Corvette räcker för att GM-aktien ska rusa och nu säljs t-shirts med texten ”Make America Fast Again. Drive A Corvette”.

Biden och Trump är som två trilskande småungar i debatten och är i luven på varandra om det mesta. Men på en punkt är rivalerna faktiskt rörande överens – att den största uppoffringen med att vara president är att man får lämna ifrån sig bilnycklarna på livstid. Anledningen är terrorhot och därför har alla presidenter livvaktsskydd från Secret Service livet ut. Världens mäktigaste person får ironiskt nog inte själv bestämma vem som ska köra…

Donald Trump ser drömbilar som rullande investeringar och har ett antal rariteter i sitt privata garage. Innan presidentlivet såg man honom ofta glida omkring i sin silverfärgade Mercedes SLR McLaren. Så om Trump förlorar valet kan han alltid trösta med sig med att titta på sin värsting med V8 på 626 hästkrafter. Men lita på att det kommer att bli heta diskussioner med de svartklädda herrarna hos Secret Service. President Trump har mer än en gång visat att han gillar att skapa sina egna regler.


Carl-Ingemar Perstad, CNP:s USA-korrespondent / © CNP AB