Båttrender 2020

Miljö och hållbarhet är i ropet på årets upplaga av båtmässan Allt för sjön. Elbilar är i dag ett relativt vanligt inslag på våra vägar, och nu är också eldrivna fritidsbåtar på frammarsch. Exempelvis visar de svenska tillverkarna X Shore och Candela sina nya modeller på mässan.

Candela Seven har en bärplanskonstruktion som vid en hastighet av 16 knop lyfter båten över vattenytan, vilket enligt tillverkaren minskar energiförbrukningen med 80% jämfört med en traditionellt planande båt.
Detta innebär att räckvidden ökar och vid en hastighet av 23 knop kan man köra hela 50 sjömil, till en minimal bränslekostnad jämfört med en förbränningsmotor.

X Shore å sin sida visar upp såväl en uppdatering av sin Eelex 8000, en säreget designad åttametersbåt som nu gjorts både lättare och rymligare i sin nya version. Därtill visar man den helt nya Eelord 6000, en lite mindre och lekfullare modell, men som känns igen genom X Shores karakteristiska formspråk.
– Det är tydligt att båtar med eldrift och elmotorer utvecklas allt mer för olika ändamål av båtlivet, säger Hanse Thorslund, projektchef för Allt För Sjön, och lyfter också fram ljudet som en fördel för eldrift: Tänk så tyst och skönt det kommer att bli i semestervikarna framöver!
Ett annat inslag med miljötema är utställningen Skit i sjön, där sådant som kastats i vattnet bärgats och ställs ut för att visa hur mycket som slängs och dumpas i våra vatten. I den tankeväckande utställningen visas allt från kundvagnar och bildäck till ett ton båtbatterier som plockats upp från botten. Miljötrenden syns också i mässprogrammet där en hel dag ägnas åt temat hållbart båtliv.

Under årets mässa gör även ett antal ryska båttillverkare för första gången en storsatsning och visar i en gemensam utställning upp ett 40-tal fritidsbåtar. Exempelvis den på den svenska marknaden redan idag etablerade tillverkaren Vboats som visar upp aluminiumbåtar ur modellserien Volzhanka, men också mindre tillverkare som Zao-rif och Rosomaha.

Ytterligare en trend på Allt för sjön 2020 är att de smarta multifunktionsinstrumenten nu gör entré på allvar. Trådlösa kontroller och appar som styr allt från stereo till undervattensbelysning förenklar, och nu presenteras sådant som docking cameras och stabiliserande, smarta gyrosystem även för mindre båtar.

På grund av coronaviruset och begränsningen av evenemang med fler än 500 deltagare fick mässan dessvärre avslutas tidigare än planerat. Stockholmsmässans vd Christian Clemens beklagar det inträffade, men påpekar att säkerhet och hälsa är högsta prioritet och att det är självklart att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Han tillägger att Stockholmsmässan som nordens största mässanläggning har ett ansvar att ta för bidra till att förhindra smittspridning.

Text: Nicklas Remmegård
Foto: Jonas Sveningsson/Allt för sjön