Nytt namn på gammalt kristinehamnsföretag

Ett av Kristinehamns äldsta företag, Värmlands Bil har bytt namn till Finnvedens Bil. Numera ingår företaget i familjeägda Liljedahl Group, en företagsgrupp med basen i Värnamo men som under årens lopp har växt och idag har verksamhet i Norden, men också i Europa och Kina.

Värmlands Bil har en lång historia bakom sig. Företaget startades 1931 av Erik Svensson och låg då vid Södra torget i Kristinehamn. Under årens lopp bytte företaget lokaler flera gånger för att 1973 flytta till Drevsta industriområde. År 2007 byggdes lokalerna om och fick sin nuvarande utformning.
År 2017 köptes Värmlands Bil av Finnvedens Bil och i samband med ägarbytet flyttades lastbilsförsäljningen över till Finnveden Lastvagnar, landets största privata återförsäljare av Volvos lastbilar. Affären har inte inneburit några personalförändringar.
Nu är det dags för nästa steg i samordningen av företagen. Utåt märks det mest genom att Värmlands Bil bytt namn till Finnveden Bil.
Inom företagen händer desto mer.

Johan Bergström, platschef.

– Vi kommer även i fortsättningen att vara en lokal värmländsk leverantör men vi ska samordna olika verksamheter. Till exempel slås våra databaser och hemsida ihop liksom de ekonomiska systemen. Vi har även sedan tidigare gemensam ekonomichef, IT-support och leveransadministration, berättar platschefen Johan Bergström.
När företaget växer kan inköpen göras i större volymer vilket ger ekonomiska fördelar.
På företagets hemsida
kan nu bilar från alla tre anläggningar visas upp vilket betyder att kunder i Kristinehamn får ett större urval att välja bland. I Kristinehamn säljs idag bilar från Volvo och Renault medan de andra två anläggningarna även säljer Dacia.
Finnvedens Bil startades redan 1936 i Smålandsstenar. Huvudkontoret ligger idag i Värnamo och har sedan 1982 varit i familjen Liljedahls ägo. Verksamheten har under årens lopp växt och ytterligare en anläggning har öppnats i Gislaved och nu har alltså även Värmlands Bil inlemmats i företaget.
Finnvedens Lastvagnar startades 1997 när då lastvagnsverksamheten avskildes från personbilsdelen.
Idag är bolaget den största privata återförsäljaren av Volvo Lastvagnar och finns representerat på 20 orter i södra Sverige. Huvudkontoret ligger strategiskt beläget utmed E4:an i Jönköping.
Genom att i samma bolag kunna erbjuda helhetslösningar i form av försäljning, service, uthyrning, reservdelar, försäkringar och finansiering har företaget fått en stabil kundkrets.
Ett flertal prestigefulla priser har erhållits på senare år, bland annat bästa Volvo Action Service och bästa mekanikerteam.
Liljedahl Group, som leds av Bengt Liljedahl, omfattar idag sju olika företag. Förutom person- och lastbilsverksamheten äger gruppen företag som bland annat sysslar med teknikhandel och är återförsäljare av tråd och trådprodukter i Norden och övriga Europa. Företagsgruppen har även intressen i Kina. Liljedahl Group omsätter drygt 13 miljarder kronor och har 1400 medarbetare. Företagsgruppen är också största ägare i företaget Bufab, noterat på Nasdaq Stockholm, Bufab omsätter fyra miljarder kronor och har verksamhet i Europa, Asien och USA.


Text: Björn Hallin