Där Vänern möter Göta kanal möts också båtar och husbilar.

Med husbil öster om Vänern

Kristinehamn är förmodligen Värmlands hittills mest kända och uppskattade husbilsmål med plats för ett trettiotal husbilar på Bojortens marina, full service och nära till stan.

Nästa stopp kan bli Gullspång, där idrottsplatsen vid Gullspångsåns inlopp brukar vara full av husbilar. Förklaras både av det vackra läget och full service till ett rimligt pris.
Men ännu vanligare är nog att man tar sig fram till Sjötorp för att njuta av denna alltid lika livliga träffpunkt mellan fritidsbåtsfarare, kanalbåtspassagerare, personbilsbesökare och husbilsresenärer. Här är alltid full aktivitet; två restauranger, två caféer, cykeluthyrning, delikatessbutik och en bokhandel ser till att hålla dig sysselsatt.
Du är ännu inte halvvägs runt innanhavet.

Nu stundar Mariestad med sin väl utbyggda ställplats vid småbåtshamnen.
Ett riktigt marint stopp kan du göra i Spiken i Lidköpings kommun. Här ligger ett charmigt fiskeläge med flera rökerier, glasskiosk, café och en finrestaurang. Och plats för ett tjugotal husbilar, varav hälften med el.
Härifrån går en underbar promenad genom odlat jordbrukslandskap, som slutar vid Läckö slott ett par kilometer bort. Även vid Läckö finns en rejäl ställplats och en spännande skogscamping nära vattnet.

Läckö slott på Kållandsö utgör en magnet för turister av alla slag, husbilsfolk som cyklister.

av Margareta Jonilson. Foto: Bobo Jonilson