Olja trädäcket i helgen

SLIPA SLIPPER DU INTE. Men med förlängningsskaft och bra slipverktyg går jobbet lättare. Till mindre ytor funkar det med slippapper och slipkork. Anpassa kornstorlek på slippappret efter underlaget du ska slipa.

Bästa tillfället att olja altanen är på våren när trävirket torkat och är svalt. Och lägg gärna lite extra tid på tvätt och slipning så blir resultatet ännu bättre. Så här gör du.

När du ändå lägger ner arbete på att göra i ordning terrassen inför utesäsongen så satsa på ett bra slutresultat. Gyllene regeln för detta är att inte hoppa över förarbetet.
Börja med att slipa av träet för att få bort smuts, vassa kanter vid ändträ, stickor och ojämnheter som bildas runt t ex skruvar.
Skydda ytorna runt omkring, rabatter och utemöbler. Använd en tejp som är anpassad för utemiljö för att fästa en plastfolie eller täckduk över de ytor du vill skydda. I vissa fall kan det vara bra att använda häftstift.

bild 2

DAMFRITT. Damma av ytorna noggrant innan du börjar olja in terrassen eller utemöblerna.

Damma av ytorna noggrant innan du börjar olja in terrassen. Använd en lämplig dammborste eller ännu hellre en dammsugare.
Alla ytor som ska oljas måste först rengöras med tvättborste och målartvätt, använd gärna förlängningsskaft. Är ytorna angripna av svamp rengör du dem med en särskild mögeltvätt. Skölj noga med vatten och låt torka innan du fortsätter.

Bästa tillfället att göra olja altanen är på våren, då trävirket är torrt och svalt. Undvik att olja ytorna i starkt solsken, då kan oljan hinna torka innan den har trängt in i träet. Börja inte heller olja för sent på kvällen, eftersom det finns risk att daggen lägger sig på ytan innan den hunnit torka.

bild 3

BRA VINKEL. Oavsett om du rollar eller penslar bör du även ha en vinkelpensel med långt skaft för att komma åt i springor och andra svåråtkomliga ytor.

Det går lika bra att rolla in oljan som att pensla, men med en roller sparar du både tid och energi.  Använd ett förlängningsskaft till rollerbygeln så blir arbetet lättare och du får mer kraft till de stora ytorna. Om du använder lasyr eller pigmenterade oljor bör du använda en träoljepensel för bästa resultat. Tänk på att stryka penseln i samma riktning som ådringen i träet.
Överflödig olja ska du torka bort innan den skinntorkar och blir ful. Till sist, glöm inte att underhålla din träterrass för att den ska hålla sig fin, spola av den med slang eller högtryckstvätt då och då. Och ge den en ny omgång olja varje höst och vår.

bild 4

BRÄNNPUNKTEN. Överflödig olja ska du torka bort innan den skinntorkar och blir ful. Dränk sedan trasorna i vatten eller bränn dem så snart som möjligt.

Här är filmen som i fyra steg visar hur du får ett lyckat resultat när du oljar in terrassen

Källa Anza.se

Leave a Reply