Andreas Jansson och skogsentreprenören Anders Lärkhammar tycker det är roligt att bidra till ett tryggt och enkelt skogsägarskap.

Bidrar till tryggt och enkelt skogsägarskap

Efterfrågan på skogsråvara fortsätter öka, och allt fler skogsägare vill ha ett enkelt och bekymmersfritt skogsägarskap. För att möta detta och finnas ännu närmre sina kunder öppnade nyligen Meraskog ett nytt kontor i Kristinehamn.
– Vi jobbar med skogsägare som vill ha hjälp med välskötta skogar och erbjuder alla skogsbrukstjänster från planering till avverkning, säger Andreas Jansson, skogsrådgivare på Meraskog.

Skogsmaskinens ljud mellan de snötyngda träden skvallrar om att vi närmar oss avverkningsplatsen. Åt en skogsägare med ett stort intresse för naturvård gör Meraskog här en så kallad hyggesfri avverkning. Det innebär i korthet att man avverkar relativt ofta men då inte så mycket åt gången utan att det alltid finns skog kvar.
– Det är fortfarande en liten del av all avverkning som är hyggesfri, berättar Andreas Jansson, men det finns ett ökat intresse för det och det finns också möjlighet att få mer betalt för virke som kommer från hyggesfritt.

Meraskog har funnits i Värmland länge och i början av december öppnade man ett kontor i Kristinehamn för att kunna finnas ännu närmre skogsägarna man arbetar med.
– Det finns många privata skogsägare här i trakten liksom mycket industrier som satsar, och vi vill finnas nära så vi kan stötta skogsägarna, menar Andreas.

Han beskriver Meraskog som ett litet bolag med en trygg ägare i Norra Skog, och att man genom att vara lite mindre kan vara snabbfotade med korta beslutsvägar.
– Visionen är att alltid vara steget före.

Att kunna få hjälp och stöd som skogsägare är något som efterfrågas allt mer i takt med att färre skogsägare lever av och med sin skog som man gjorde förr.
– Det är många som ärver skog och har sett sina föräldrar jobba i skogen som säger ”det där kommer jag aldrig hinna med”, säger Andreas, men det kan vara tryggt och enkelt att äga skog även om man själv inte gör något praktiskt. 

För Andreas del handlar det om att ge råd och arbeta strategiskt, det kan handla om allt från hur skogen bör förvaltas till att vägar bör klimatsäkras för att det ska gå att avverka oavsett årstid.
– Vi jobbar med hela kedjan, det är roligt att få vara med i skogsägarskapet och hur man ska sköta sin skog.

Text & foto: Nicklas Remmegård.