Tvätta i 40 grader istället för 60 grader när det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen.

Med små insatser kan du spara på din energianvändning

Hej
Jag heter Timo Kuru och är energi- och klimatrådgivare för Karlskoga och Degerfors kommuner.
I denna spalt kommer jag att ta upp ämnen som är aktuella och relevanta inom energi.
Denna månad tänker jag ge tips och råd, om vad du själv kan göra med ganska små insatser för att spara på din energianvändning och miljön.

Vid denna tid på året kan det kännas bra att ha det varmt och skönt inomhus, men visste du att genom en sänkning av inomhustemperaturen med en grad så minskar du energianvändningen med fem procent.
Även belysningen är viktig denna mörkaste tid av året och det kan vara läge att kolla vilken typ av belysning du har och tänka till när du byter ljuskällor, byt till LED-lampor, de har en lång livslängd (10,000–25,000 timmar) och drar bara en femtedel så mycket energi som en vanlig glödlampa. För att få en mer harmonisk stämning med belysning så är installation av en dimmer till dina lampor ett annat sätt att spara energi, med hjälp av ljussensorer, rörelsevakter och strömbrytare med timer-funktion kan du säkerställa att du inte lyser upp rum eller platser där det inte behövs. Har du utrymmen där du önskar att ha ett vitt ljus så är lysrörsarmaturer (LED) att föredra, de har en lång livslängd, är energieffektiva och finns med olika färgåtergivning.
När det gäller värmen i ditt hus eller lägenhet så är det viktigt att reglera inomhustemperaruren, ha inte för hög inomhustemperatur, runt 21 grader förutom i sovrummet där du kan sänka till 18 grader. Har du källare eller förråd och garage så kan du sänka temperaturen ytterligare där. Vid resor där du är borta en längre tid kan du sänka värmen inomhus till 15 grader. Infravärme och eldriven golvvärme kan vara mysigt och värmande nu under höst och vinter men tänk på att de är ganska stora förbrukare av el, Infravärmare kan ha en effekt runt 2000W vilket betyder att den drar 2kWh per timme vilket kan bli dyrt om den står på under en längre tid. Så kom ihåg att stänga av den när du är klar.

Avslutningsvis vill jag tipsa om några enkla åtgärder för att ytterligare spara energi.
1. Nya tätningslister runt fönster/dörrar.
2. Dra ur alla laddare, till exempel till mobilen när de inte används. Använd grenuttag med brytare.
3. Använd vattenkokare när du ska koka vatten, det går snabbt och du sparar energi.
4. Tvätta i 40 grader istället för 60 grader när det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen.
5. Montera snålspolande duschmunstycke, det sparar på varmvattnet.
6. Vid byte av vitvaror, kolla energi- märkning (A+++) är bäst, här finns det hundralappar att tjäna per år.
7. Frosta av frysen när det har bildats is i den, så går inte kompressorn i onödan.

Så kom ihåg att släcka lyset och ljusen när du går ut från rummet! så sparar du pengar, miljön och slipper tråkiga överraskningar.

 

Timo Kuru
Energi- och klimatrådgivare för Karlskoga & Degerfors kommuner.

Har du frågor om energi- och klimatrådgivning, mejla mig: timo.kuru@karlskoga.se eller ring på tel. 0586-617 10

Rådgivningen är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst som riktar sig till hushåll, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar och organisationer. Rådgivning kan ske via telefon, e-post eller personligt besök.