Elsopbil rullar i Karlskoga

När Renhållningsbolaget i Mellansverige AB, som hämtar avfall i Karlskoga och Storfors, i somras tog sin nya sopbil i drift var det deras femte sopbil och den första som drivs av el.

Från och med vecka 25, midsommarveckan, har Karlskogas centrala delar trafikerats av elsopbilen.
– Jättekul att ta den i drift och dessutom ligga i framkant. Vi arbetar aktivt både med gröna bränslen och ruttoptimering för att minimera miljöpåverkan. I och med att elsopbilen inte har någon förbränningsmotor blir ljudet lägre vilket både förbättrar arbetsmiljön och ökar trivseln för invånarna, säger Peter Jarl, marknadschef i ett pressmeddelande.

Renhållningsbolaget i Mellansverige AB ägs gemensamt av Karlskoga och Storfors och tar hand om avfallet i båda kommunerna, men elsopbilen kommer i huvudsak användas i centrala Karlskoga.
– Ju oftare vi bromsar in desto mer laddas de nio batterierna av sig själv så den passar att använda i centrum, å andra sidan drar komprimatorn som pressar ihop soporna en del så vi får testa oss fram när det gäller förbrukningen, säger Peter Jarl. Förhoppningen är att den kan köra en hel arbetsdag innan den behöver laddas men det beror på en rad faktorer, till exempel sträcka, antal tömningar, väderlek och temperatur.

Den nya bilen får en naturlig laddplats när den nya laddstationen för tunga fordon som byggs vid Mosserud står färdig i slutet av sommaren. Laddstationen byggs med bidrag från Energimyndigheten och platsen har valts då det passerar en stor mängd tunga fordon per dygn, samt att det bidrar till ett sammanbundet stråk av laddstationer i Mellansverige. I närheten av laddstationen finns även en tankstation för biogas, där bolagets övriga sopbilar tankar.
– Mycket positivt att vi kan bredda oss med fler förnybara bränslen i fordonsparken. Vi smyger igång med den här elbilen och utvärderar efter hand, avslutar Peter Jarl.

Källa: Karlskoga Energi & Miljö