Krister Jonsson i Kristinehamn framför sin inköpta bokbuss från 1982 som nu rustas om till toppskick för att användas till motorcykelsport och endurotävlingar, som är Kristers stora intresse.

Gammal bokbuss byggs om till modern endurohusbil

I bussens bakre del finns plats för tre motorcyklar.

För många år sedan kördes den som bokbuss i Karlstads kommun, sedan användes den av pastoratet i Karlstad bland annat som cafébuss på Stora Torget innan den häromåret köptes av Krister Jonsson, välkänd bowlare i Kristinehamn och numera entusiastisk enduroåkare. Idag håller han på att rusta upp den gamla bokbussen i toppskick för att använda den när han åker runt på tävlingarna.

I Kristinehamn är Krister mest känd som trogen gäst på numera nedlagda bowlinghallen i Lyranhuset. Här tillbringade han mycket tid fram tills bowlinghallen lades ner. Alla som spelade bowling i Kristinehamn blev i ett slag utan möjlighet att samlas runt bowlingkloten.
Antingen fick de sluta med sporten eller åka till Karlskoga för att spela. Att ta bilen till Karlskoga var inget som Krister nappade på.
Hela livet har han varit intresserad av motorsport och främst då att åka i skogen. Att åka runt och tävla i enduro ställer dock höga krav på både utrustning och att kunna åka runt till de olika tävlingarna på ett effektivt sätt. Samtidigt som bowlinghallen lade ner fick han tips om den gamla bokbussen som pastoratet i Karlstad ville sälja.
– Den hade inte gått så långt, runt 22 500 mil så jag slog till, säger Krister.
Sedan återstod att rusta upp bussen. Det arbetet är något som Krister är duktig på. Han arbetar nämligen på Nordic Husbilar i Kristinehamn och kan det här med inredning av husbilar.
Till dags dato har han arbetat ungefär 800 arbetstimmar på bussen. Av de timmarna har han lagt ner ungefär 450 timmar på själva karossen och ungefär 350 timmar på inredningen.
Då har han lagat och flyttat balkar i bussens bakre del och byggt ett utrymme på drygt fyra kvadratmeter med ståhöjd. Här får han plats med tre motorcyklar.
Invändigt har arbetet varit ganska jobbigt. Han har rivit ut de gamla innerväggarna och tagit upp golvet. Sedan har bussen fått helt ny inredning.

Krister har byggt en köksdel med arbetsbänk och diskho bredvid ett gasoldrivet kylskåp och ugn.

Smarta lösningar. Skåp som kan dras ut helt ger en bra överblick och gör det enklare att hitta dina saker.

Krister har byggt en köksdel med arbetsbänk och diskho bredvid ett gasoldrivet kylskåp och ugn. Mittemot köket har Krister inrett en toalett med duschutrymme. Längst bak finns en trippelbädd och två kojplatser och Krister har också fått in gott om förvaringsutrymmen. Den var tidigare registrerad som lastbil men ska framöver registreras som personbil.

Panel styr inne- och ytterbelysning, sovavdelning, garaget och i lastutrymmet.

Än återstår en del arbete, den är klar till ungefär 95 procent men används fullt ut och Krister har kört ungefär 150 mil med den i sommar. Lagom till nästa säsong är bussen helt klar att ta i bruk.
Krister började med att köra enduro på våren 2015 samtidigt som han slutade med bowlingen men han har varit intresserad av att köra mc hela livet.
– Jag har alltid trivts med att köra i skogen och att satsa på enduro har bara känts bra. Fram tills nu har det mest blivit träningskörning men nästa år ska jag ut och tävla mer frekvent och då kommer den ombyggda bussen väl till pass, säger Krister.
Det är inte många av Kristers vänner i endurosporten som får samma fina lösning på transporten och övernattningsmöjligheterna. Visserligen är bussen ganska så törstig. Den drar strax under två liter diesel per mil.
– Men att köra enduro blir ungefär lika dyrt som att spela bowling.
Kloten man spelar med behöver bytas ganska ofta eftersom de slits och de är inte så billiga. Det här kommer att bli jättebra, att kunna köra till tävlingarna i den ombyggda bussen och ha allt samlat på ett och samma ställe, avslutar Krister.

Text Björn Hallin. Foto: Leif Andersson

Krister har kört ca 150 mil i sommar, mesta dels träningskörning.

Än återstår en del arbete, den är klar till ungefär 95 procent, men används fullt ut. Lagom till nästa säsong är bussen helt klar att tas i bruk.

Förvaringsutrymmen finns det gott om i bakre delen av bussen.

Sovplatser. Längst bak finns en trippelbädd och två mysiga kojplatser.

WC. Mittemot köket har Krister inrett en ljus och fräsch toalett med duschutrymme.

Duschutrymme.