FÖRHINDRAR.– Ett bra tips är att höra sig för med en bilverkstad om kylarvätska med propylenglykol passar till din bil. Ett alternativ är också att låta en verkstad hantera påfyllningen av kylarvätska för att undvika att ha vätskan hemma, säger Helena Dorfh på Kemikalieinspektionen.

Kylarvätska orsakar många förgiftningar

En enda klunk kylarvätska som innehåller etylenglykol kan orsaka en allvarlig förgiftning hos ett barn.

– För att undvika olyckor är det viktigt att förvara kylarvätska i originalförpackningen. Var noga med att barn inte kan komma åt kylarvätskan.
Torka alltid upp spill, säger Helena Dorfh, på Kemikalieinspektionen.
Kylarvätska används för att förhindra att motorer i bilar och båtar överhettas. Vätskan innehåller ofta etylenglykol. Men det finns vätskor som istället innehåller det mindre giftiga propylenglykol.
– Etylenglykol som ofta finns i kylarvätska kan, om man dricker det, redan vid små mängder ge symtom som påverkan på medvetandet och i allvarliga fall kramper och njurskador, säger Emma Petersson, apotekare på Giftinformationscentralen.
En vanlig anledning till olyckor är att någon av misstag dricker kylarvätska som hällts över i en annan förpackning, t ex en PET-flaska. Det förekommer även att hundar förgiftas av utspilld etylenglykol eftersom de lockas av den söta lukten och smaken.

Marie Pallhed