Elon spänner Musk(lerna)

(C a p e C a n a v e r a l – U S A)
En körsbärsröd Tesla Roadster är i detta nu på väg mot planeten Mars och bakom ratten sitter en dummy i rymddräkt som döpts till Starman efter David Bowies klassiker. Elon Musks rymdföretag SpaceX sköt upp sin jätteraket Falcon Heavy från Cape Canaveral i Florida och inom kort ska Teslan lägga sig i omloppsbana mellan Mars och solen för all evighet. Vem sa egentligen att elbilar har dålig räckvidd?

Rymden är bara ett av Elon Musks projekt och rykten säger att hans mål är att en dag bli USA:s president.
Mannen, myten, legenden har redan skapat sig ett elbilsimperium och nästa stora projekt på jorden är att elektrifiera lastbilsvärlden med nya Tesla Semi. Det dröjer ett par år till leveranserna påbörjas men redan nu har varuhuskedjan Walmart och det amerikanska postverket placerat var sin stororder.

Farlig framtid
Samtidigt varnar mannen bakom såväl Tesla som SpaceX att självkörande fordon och robotar kan vara första steget mot att utplåna mänskligheten. Elon Musk menar att utvecklingen inom artificiell intelligens har gått fram explosionsartat och pekar på att det redan nu experimenteras med att koppla ihop hjärnor med datorer. Det kan vara verklighet om tjugo år, men redan nu finns tekniken för att låta våra fordon köra helt automatiskt. Utvecklingskostnaderna är förstås astronomiska, men det ska snabbt tjänas in eftersom människor inte behöver utföra jobben i framtiden. Lastbilsförare har redan uttryckt oro för sina arbeten och flera fackförbund i USA försöker desperat stoppa tester med förarlösa fordon. ”Men det är först när maskinerna blir smartare än människan och börjar ta fram sina egna maskiner som det blir det riktigt farligt” poängterar Elon Musk.

Musk for president
Trailerdragaren Semi kräver än så länge en mänsklig förare och personen ifråga sitter för ovanlighetens skull i mitten. Största batteripaketet räcker till 80 mils körning och tack vare en ny ”megacharger” ska det bara ta 30 minuter att ladda batterierna som i sin tur driver fyra elmotorer. Vid pressvisningen i USA jublade många och publiken ropade ”Musk for president”. Han replikerade blixtsnabbt ”det jobbet vill jag inte ha”.


Men faktum är att Elon flera gånger antytt att han kan tänka sig att bli USA:s president – men innan dess vill han flyga människor till Mars och det ska inträffa före år 2024. Inte dåligt arbetat av en 46-årig sydafrikan som startade sin karriär med 100 lånade dollar och som idag är god för över 100 miljarder kronor. Historien låter nästan som manuset till en film och det få vet är att ”Iron Man” blev till efter att regissören träffat Elon Musk. Han är alltså verklighetens Tony Stark!

Carl-Ingemar Perstad och Johannes Gardelöf / CNP AB