Svensk design eftersökt på andrahandsmarknaden

Blockets summering av 2016 visar att svenskar föredrar svensk design när det kommer till att fynda möbler och inredning. IKEA är årets mest eftersökta varumärke följt av Yngve Ekströms fåtölj Lamino, Nisse Strinnings hylla String och möbler från Carl Malmsten.

2016 annonserade svenska folket heminredning till ett värde av totalt cirka 1,3 miljarder kronor. Under året såldes exempelvis 167 soffor per dag i snitt. När Blocket summerar 2016 är det tydligt att svenskar föredrar svensk design i sina hem. På topp 10-listan över mest sökta design/varumärke är nio av tio svenska, undantaget är danska Hay.
– Blockets statistik kan säga mycket om samtida trender i de svenska hemmen. Utifrån års-statistiken 2016 kan man utläsa att den skandinaviska estetiken som präglas av funktionalitet, en lågmäld färgpalett och naturnära materialval är fortsatt populär. Det är praktiska möbler som har ett stort andrahandsvärde och kan byta ägare gång efter annan, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

Som en följd av möbelkategorins popularitet lanserade Blocket pop-up-sajten Blocket Design under 2016. Sajten ska göra det enklare för folk att upptäcka begagnade möbler och inredning från de mest tongivande formgivarna och varumärkena vilket inte bara gynnar köparna utan även säljarna.
– På Blocket köps och säljs tusentals designklassiker varje dag. En del vet exakt vilken modell och formgivare de letar efter och sätter upp en bevakning för att sedan invänta rätt annons. Andra är mindre kunniga inom design och behöver guidning. Därför lanserade vi Blocket Design som gör det enklare att hitta kvalitetsmöbler och mer inspirerande konsumera utan att tära på miljön, säger Linnéa Aguero.

Fåtöljen Lamino – en av de populäraste på Blocket 2016.

Topp 10 mest sökta design/varumärken i möbelkategorin 2016:

 1. IKEA (olika modellnamn)
 2. Lamino
 3. String
 4. Carl Malmsten
 5. Englesson
 6. Dux
 7. Svenskt Tenn
 8. Hay
 9. Mio
 10. Norrgavel

Carl Malm-
sten, Soffa ”
Samspel”.

Populärast på Blocket Design 2016:

 1. Bruno Mathsson
 2. Arne Jacobsen
 3. Svenskt Tenn
 4. Carl Malmsten
 5. Hans J Wegner
 6. Rörstrand
 7. Hay
 8. Josef Frank
 9. Alvar Aalto
 10. Fritz Hansen

Källa: Blocket

 

Leave a Reply