Modernismen och Bauhausskolan

De flesta arkitekter, formgivare och konstnärer hämtar sin inspiration hos sina föregångare, få är de som upptäcker nya former och material. De flesta kan sin stilhistoria väl och använder delar ur den för att skapa nytt. Många av de senare hyllar de förra i sina verk. Så måste det också vara, nya idéer föds inte under en natt utan växer fram som steg i en process. 

Under 1900-talet har vi några personer som räknas  som pionjärer, de kan sägas ha revolutionerat arkitekturhistorien då deras formspråk levt vidare i närmare ett århundrade nu. Bauhausskolans lärare och studenter grundade modernismen som var en strömning inom konst och formgivning och som kan sägas vara högst aktuell än idag.

Under det tidiga 1900-talet dominerade jugendstilen med natur – och växtinspirerade motiv och till viss del levde också 1800-talets nystilar kvar. Inredningarna var ganska mörka och man hade ett ”horror vacui-tänk” – en rädsla för tomma ytor. Bauhausskolan grundades 1919 i Weimar av några för tiden tongivande arkitekter och konstnärer. Idag kan vi tolka det som en motreaktion mot de gamla salongsinredningarna. De etablerade tanken att hemmet ska vara enkelt och funktionellt – släta ytor, gärna färger men inga brokiga mönster.

Begreppet ”less is more” myntades av Ludwig Mies van der Rohe som var en av rektorerna vid Bauhausskolan och för samtiden likväl som eftervärlden ett av de riktigt stora namnen bland modernismens formgivare.

Vid Bauhausskolan fanns en helhetstanke då där gavs utbildning i måleri, fotografi, metall, textil, möbelformgivning, arkitektur och så vidare. Idag är det svårt att finna objekt på andrahandsmarknaden som tillverkats i någon av skolans verkstäder. Redan 1933 blev skolan näm-ligen tvingad till nedläggning av nazisterna som hellre förespråkade de antika, klassicerande stilidealen. Många som varit knutna till skolan flydde landet, bland annat till USA. Marcel Breuer var en av dem. Hans möbler rönte stor popularitet och går att köpa som nyproduktion än idag, så även Mies van der Rohes med fleras.

Den som önskar köpa Bauhausmöbler på auktion idag bör se till att de äldre objekten har en väl dokumenterad proveniens eller att de som tillverkats senare är märkta. Det förekommer nämligen massor av kopior i mer eller mindre kvalitativt utförande.

1

 

Wilhelm Wagenfeld, bordslampa, formgiven 1923-24, senare tillverkning. Värdering 3200 kr, klubbslag 3300 kr.

Marcel Breuer, ’Wassily-chair’, formgiven 1925, senare tillverkning. Värdering 4800 kr, klubbslag 3600 kr.

Ludwig Mies van der Rohe, stol MR10, formgiven 1927, tidig tillverkning. Värdering 17 000 kr, klubbslag 11 000 kr.

 

 

 

 

2

3

 

 

 

 

 

 

 

 

av Anna Englöf, Kulturvetare

Leave a Reply