Pynta trädgården med unika fynd

När vårsolen äntligen kommit hittar vi åter ut i trädgården efter vintern. Blommor, odling och härliga utemöbler är nog vad de flesta av oss tänker på när vi tänker trädgård, men alla tider har även trädgårdsdekorationer av olika slag pyntat våra trädgårdar. På auktion kan du hitta – i bästa fall fynda – de spännande och unika föremålen som ger just din trädgård det där sista lyftet. Eller för den delen tjäna en slant på de trädgårdsprydnader du själv inte längre har användning för. I denna månads auktionskoll har vi tittat närmare på dekorativa ting för trädgården.

Den här trädgårdsgrinden tillverkades av den Värmlandsboende konstnären Niklas Fännick för Villa Fraxinus på höga kusten. I mitten av april klubbades den på Autkionshuet Kolonns temaauktion Garden Life för 6000 kronor.

Trädgårdsurnor, inte misnt i gjutjärn, är populära. Denna från Näfveqvarns Bruk gick för 11 000 hos Formstad Auktioner i februari.

Skulpturer av olika slag är en prydnad för de flesta trädgårdar. Den charmiga grisen av gjutjärn gick häromåret för 6000 kronor hos Göteborgs Auktionsverk, den sentida bysten i romersk stil såldes för 1900 kronor hos Auktionsverket Engelholm för ett par år sedan, och backanten i mörpatinerad bros från sent 1800-tal, som i rätt miljö skulle göra sig även inomhus, såldes förra sommaren för hela 22 000 kronor hos Stockholms Auktionsverk.

Lejon är en klassisk typ av trädgårdsskulpturer. De finns i de flesta prisklasser beroende på skick, storlek, material och ålder, från under tusenlappen och uppåt. Detta par i patinerad brons hör till de dyrare och klubbades för 44 000 kronor hos Stockholms Auktionsverk i höstas.

En fontän som porlar i trädgården kan vara ett sätt att skapa trivsel, och på aukton går de att hitta i många olika modeller, storlekar och prisklasser. Den vadhöga grodan av cement gick exempelvis för i sammanhanget modesta 400 kronor hos Gomér & Andersson, medan fisken i gjutjärn klubbades för 28 000 hos Kolonn i somras. Den fyrskålade fontänen och vattennymfen gick för 3000 kronor hos Stockholms Auktionsverk respektive 3700 hos Halmstads Auktionskammare.

Solur finns i många trädgårdar och dyker relativt ofta upp på nätauktionerna. Priserna blir sällan anmärkningsvärt höga utan ett solur av klassisk modell brukar gå att ropa in för priser mellan några hundringar och en tusenlapp. Det senast sålda vi hittade gick för 900 kronor hos Kolonn i början av april.

Tycker du om småfåglar vill du kanske ha ett fågelbad i trädgården. Även dessa finns i varierande storlekar, stilar och prisklasser. Från enkla fatliknande bad för någon hundralapp, till detta franska fågelbad i gjutjärn från 1800-talet som Auktionsverket Engelholm klubbade för hela 18 500 kronor för ett par år sedan.

Text: Nicklas Remmegård

Foto: Auctionet