Vardagsdesign som håller

Med inspiration från den utställning av vardagsdesign på Kristinehamns Konstmuseum du kan läsa om på annan plats i tidningen tittar vi i denna månads auktionskoll närmre på just sådana bruks- och vardagsföremål, varav flera går att se på nämnda utställning.

Den skandinaviska vardagsdesign som under 1900-talet kom att fira triumfer med sin kombination av funktionalitet, kvalitet, ekonomi och, inte minst, att sakerna var vackra att se på kan sägas ha sin grund i Gregor Paulssons 1919 utgivna skrift Vackrare vardagsvara. Där propagerar han för att formgivare och konstnärer ska samarbeta med fabrikerna för att på så sätt producera stora volymer av funktionella, högkvalitativa och vackra vardagsföremål som skulle vara tillgängliga för alla. Det var tankar som var inspirerade av Ellen Key och som i någon mån förebådade den funkis som skulle slå igenom ungefär ett decennium senare (Paulsson var för övrigt en av de drivande krafterna bakom Stockholmsutställningen 1930 där funkisen fick sitt definitiva genombrott i Sverige).

De idéer Gregor Paulsson fört fram smälte samman med funktionalismen, folkhemsbygget och utveckling av nya material, vilket drev fram en utveckling där framstående formgivare skapade bruksföremål av hög kvalitet som genom massproduktion blev tillgängliga för alla. Det är föremål många av oss känner igen och har använt. Vissa av föremålen som formgavs då finns i produktion än i dag, andra har blivit åtråvärda designklassiker och några är så vanliga och självklara att vi knappt ens tänker på dem som genomtänkt designade föremål.

Det är föremål som sällan betingar några svindlande belopp på auktioner och loppisar, så det är inget du blir rik på som säljare, men ger dig chansen till riktigt fina fynd som köpare. För många av föremålen håller lika bra både i form och funktion i dag som när de lanserades.

Text: Nicklas Remmegård

Foto: Respektive auktionshus via auctionet.com

Sigvard Bernadottes rostfria kaffepanna för Moderna Kök syns förhållandevis ofta på nätauktionerna och brukar gå för omkring 300 kronor. Denna klubbades för 350 hos Gomér & Andersson.
Carl-Arne Bregers vattenkanna för Gustavsberg har blivit en svensk designklassiker som trots att den har 65 år på nacken ännu signalerar modernitet och djärvhet. Brukar vara eftertraktad och brukar gå för mellan 500-1500 kronor beroende på skick. Denna landade på 1300 kronor hos Stockholms Auktionsverk för ett år sedan.

Kastrull från Skultuna och stekpanna från Husqvarna som tillsammans gick för 400 kronor hos Gästriklands Auktionskammare. Kastrullen är troligtvis ur serien Party ritad av Pierre Forssell.
Skålen Margrethe i design av Sigvard Bernadotte och Acton Bjørn för Rosti lanserades redan 1954 och blev snabbt en klassiker som funnits i otaliga svenska hem och tillverkats i miljoner exemplar. Den är fortfarande i produktion men dyker då och då upp på auktion. Dessa tre i orange klubbades för 200 kronor hos Lysekils Auktionsbyrå.

Bestickserien Thebe i design av Folke Arström för Gense lanserades första gången 1944 och blev en stor försäljningssuccé. Det är fortsatt efterfrågat och produktionen togs upp igen i samband med 70-årsjubileet 2014. Priserna på auktion varierar beroende på antal delar och vilka delar som finns med. Från några hundralappar till några tusen. Denna uppsättning för tio personer samt smörknivar, smörhundar, soppslev och istång gick för 5500 kronor hos Formstad Auktioner nu i januari.
Stig Lindberg skapade servisen Balett i plastmaterialet melamin för Gustavsberg i slutet av 60-talet. En uppsättning med koppar, fat, skålar och tallrikar – totalt 29 delar – klubbades häromåret för 2000 kronor hos Gripenbergs.
Askkoppen Kulan ritades av Gunnar Larson och tillverkades i flera olika färger. Även om behovet av askkoppar har minskat i takt med att allt färre röker dyker den då och då upp på auktioner och loppisar, säljs som regel för ett par hundralappar. Det här paret i tidstypiskt 70-talsorange klubbades för 300 kronor hos Lysekils Auktionsbyrå.
Konservöppnaren Röda Clara är en klassiker många av oss använt. Den ritades av Sigvard Bernadotte och tillverkades av NilsJohan, och kom namnet till trots i fler färger än rött. Dessa fyra, varav två i originalförpackning, såldes på Laholms Auktionskammare för 610 kronor i somras.

Kaffekanna i rostfritt stål designad av Sigurd Persson för AB Silver & Stål. Klubbad för 300 kronor vid Helstingbord Auktionskammare.
Servisen Ring från Gullaskrufs Glasbruk formgavs redan 1933 och tillverkades i flera olika färger. Den här kannan och karaffen gick tillsammans med några delar ur en annan av Gullaskrufs serviser av pressglas för 300 kronor hos Thelin & Johansson i vintras.

Innan plasten tog över var pressglas det dominerande materialet för föremål som behövde vara genomskinliga och robusta, som exempelvis lådor för förvaring i kylskåp. Detta par från Electrolux kostade 300 kronor hos Gomér & Andersson.

Uppläggningsfat ritade av Pierre Forssell för Gense tidigt 60-tal. Sålda för en tusenlapp hos Göteborgs Auktionsverk.