Trädgårdsmöbler – inred utomhus med auktionsfynd

I skrivande stund är jag precis inkommen efter en dag ute i vårsolen. Noterat är att många  nu plockat fram trädgårdsmöblerna och börjat plantera utomhus. Oavsett om du bor i villa eller lägenhet med balkong så är det trevligt att dekorera uteplatsen med möbler och annat fint, efter tycke och smak, för att på så vis skapa det där extrarummet till utesäsongen. 

På andrahandsmarknaden förekommer en stor variation av trädgårdsmöbler. En av de mest klassiska svenska tillverkarna är Grythyttans stålmöbler med Artur Lindqvist som främste formgivare. Deras produkter består av allt från stolar och bord till vilstolar och fåtöljer. Möblerna har varit populära under mer än ett halvt sekel, mest kända är karmstolen modell A2 och bordet 9A. Möblernas höga kvalitet kombinerat med ett tidlöst formspråk gör dem gångbara i de flesta miljöer. Andrahandsvärdet på gamla, även skadade grythyttemöbler är relativt högt, så vill du inte köpa utan istället bli av med stående renoveringsobjekt så är det också läge att sälja nu.

Vid sidan av Artur Lindqvist är Folke Bensow ett av de stora namnen bland svenska formgivare av trädgårdsmöbler. Folke Bensow formgav möbler i gjutjärn för Näfveqvarns bruk under 1920-talet.  Hans alster har blivit dyrbara objekt på andrahandsmarknaden vilket lett till att det har kommit ut mycket kopior under de senaste åren.

Näfveqvarns bruk producerade även planteringsurnor i gjutjärn, vilka kopierats flitigt. Säkrast är att ropa in denna typ av varor på de större auktionshusen där det finns experter på Näfveqvarn.

Annars brukar det under våren komma ut mycket andra urnor, trädgårdsmöbler och skulpturer av okända fabrikat, såväl begagnade som nyproducerade, till försäljning på auktionerna runt om i landet. Det kan som vanligt vara värt att kika runt där, i många fall säljs samma eller liknande nyproducerade möbler hos nätauktionsfirmorna som i butik – fast till kraftigt reducerat pris.

1 2

Stolar, ”High Tech”, formgivna av Nils Strinning för Grythyttan stålmöbler, nyproducerat visningsexemplar. Värdering 3000 kr – klubbslag 3600 kr.

Folke Bensow, parkbänk nr. 2, Näfveqvarns bruk. Värdering 25 000 kr – klubbslag 32 000 kr. 

3 4

 

 

 

 

 

 

 

 

Arthur Lindqvist, stolar A2 och bord 9A, Grythyttan stålmöbler. Värdering 2500 kr  – klubbslag 5000 kr.

Trädgårdsstolar, Bryggeriserien, Grythyttan stålmöbler. Värdering 1500 kr  – klubbslag 3100 kr. 

 

 

av Anna Englöf, Kulturvetare

Leave a Reply