Närmare 150 000 villaägare planerar att byta värmesystem under det kommande tolv månaderna. Det visar en undersökning som Mantap gjort på uppdrag av Elgiganten. Bergvärmepump är det mest föredragna värmesystemet, före solvärmepumpen och luft/luftvärmepumpen.
Undersökningen, som gjorts på ett representativt urval av svenska villaägare, visar att 8,1 procent planerar att byta värmesystem under det kommande året. 12,6 procent av respondenterna känner sig osäkra på huruvida de kommer att byta värmesystem eller ej.
Bergvärmepump är det mest föredragna värmesystemet, före solvärmepumpen och luft/luftvärmepumpen.
– Svenskarna är världsledande på värmepumpar med 1,3 miljoner installationer och efterfrågan på luftvärmepumpar ökar stadigt.
Regeringens förslag om att sänka ROT-avdraget från 50 till 30 procent efter årsskiftet kan ha påverkat efterfrågan.
– Sänkningen av ROT-avdraget påverkar investeringskostnaderna för ett nytt värmesystem, dock i väldigt olika grad. I vissa fall finns många tusenlappar att spara på att göra det så snart som möjligt. För den som siktar på att installera en luftvärmepump finns däremot ingen större anledning till stress. Det redan låga installationspriset påverkas mycket lite av ROT-förändringen, säger Stefan Ekvall Produktchef på Elgiganten.
Att värmesystemet upplevs som pålitligt och att det är en låg kostnad för uppvärmning anses som det viktigaste vid valet av värmesystem. Bergvärmepumpen och Luftvärmepumpen anses vara de mest prisvärda alternativen.
– Den relativt låga investeringen i kombination med energisnål drift och hög effektivitet har gjort luftvärmepumpen till favorit bland de svenska hushållen. Det nordiska klimatet är dessutom helt ultimat för luftvärmepumpen. Under höst och vinter är den en kostnadseffektiv värmekälla, under pollensäsongen fungerar den som luftrenare och på varma sommardagar kan den användas som AC, säger Stefan Ekvall.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av analysföretaget Mantap på uppdrag av Elgiganten, i augusti 2015, med ett representativt urval om 1.000 svenska villa-ägare i åldern 18-66 år.
*Källa: SCB (1,833 miljoner villahushåll)