Alla vägar bär till Pingstkyrkans second hand

Grinden har öppnats och många är så ivriga att de springer för att komma först.

Pingstkyrkans Second Handbutik i Stråningstorp är en mycket viktig social mötesplats på lördagar. Dit tar sig  många  varje vecka för att umgås, ta en fika, eller bara för att träffa vänner och bekanta. En del är ständigt återkommande frukostgäster.

Man kan hitta många rara gamla möbler och annat fint i butiken.

MANY-0922-A-0049-A P1010614

 

Besöksantalet brukar ligga på mellan 600-800 varje lördag. Denna lördag när Mnytt var på besök väntade hundratals människor utanför, redan innan öppningstiden. När gallergrindarna gick upp rusade folk till de olika avdelningarna för att fynda. Pastorn i församlingen, Stefan Sternmo stod och delade ut kundkorgar till kunderna som skyndade förbi. Dessutom fanns personal med insamlingsbössor utanför lokalerna.

P1010615 P1010605

Bistånd i utlandet
Dagskassorna brukar oftast variera mellan 75.000-85.000 kronor. Just den här lördagen gick hela den fantastiska dagskassan om 94.480 kronor till Syriens barn och flyktingar
Pingstkyrkan har ett visst samarbete med PMU ”Pingst Missionens Utvecklingsarbete” där de driver ett pojkhem i Faisalabad i Pakistan. Härom veckan fick kyrkan besök av herr Shabass som är föreståndare för pojkhemmet. Detta sammanföll med 10-årsjubileet av secondhand-butiken. Det firades med tio procents rabatt på alla köp. Dessutom bjöds alla besökare på kaffe med rulltårtebakelse.
Butiken är, som i vilken annan butik som helst, prydligt indelad i olika avdelningar. Caféet har utökat ett antal gånger för att kunna ta emot alla som vill fika. Öppettider för butiken är alla lördagar samt sista onsdagen i månaden.
Mikael Håkansson, nytillträdd föreståndare sen den 3:e augusti,  kommer från Sandviken där han de senaste tjugo åren arbetat med missbrukare. Han är glad för att ha fått förmånen att vara ”lagledare” för det här laget. Ambitionen är att  tillsammans med personalen vidareutveckla verksamheten och att vara öppen för nya utmaningar. Viktigt är att föra en konstruktiv dialog med alla.

Drivkraften
Drivkraften finns i bibelordet Matt 25:40 ”Vad du gjort  för en av dessa mina minsta, det har du också gjort för mig”. Att kunna göra skillnad och få hjälpa till både på hemmaplan och utanför landets gränser känns underbart.
Generösa gåvor kommer varje vecka in från olika givare. Det kan vara allt som går att sälja, t ex. prylar, kläder, textilier, böcker, möbler mm.

Mikael  visar upp ”finrummet” med dess dyrgripar.

MANY-0922-A-0046-A

Mikael leder laget
Mikael leder arbetslaget på Second Hand. Till sin hjälp har han sju fast anställda med olika former av anställning.
Man samarbetar med arbetsförmedlingen, försäkringskassan och kriminalvården och kan erbjuda människor en väg in i arbete.
Personalen består också av mellan femtio och sextio volontärer som gör olika insatser.  Några kommer varje dag, andra kanske kommer någon gång i månaden. Det finns fyra olika personalgrupper med sex till sju personer i varje grupp. En del sorterar, tvättar eller märker varor. Många bakar också allt det goda brödet  som serveras i caféet.  Andra hämtar, bär eller hjälper till med att värdera olika saker. Självklart finns en prismedvetenhet även här.  Mycket viktigt är att alla ska trivas tillsammans. Varje morgon har man gemensam samling med fika, där man kan ta upp aktuella ämnen och uppmuntra varandra.

 Fler volontärer behövs
– Det finns behov av fler volontärer i verksamheten. Finns någon därute som känner för att bli delaktig i gemenskapen och samtidigt göra en god gärning, är ni varmt välkomna att höra av er, avslutar Mikael.

En liten pep-talk med personalen innan invasionen börjar. Bild 2. Det här glada gänget träffas alltid i caféet på lördagarna. 

MANY-0922-A-0047-A MANY-0922-A-0045-A

 

 

 

 

 

 

Av Marita Olén Widenberg

Leave a Reply