LED-lampor spar både el och pengar
En kundundersökning som ett elbolag gjort visar att svenska hushåll i medel har 31 lampor. Genom att byta ut samtliga lampor mot LED-lampor kan ett hushåll i medel spara 1 260 kronor /år tack vare lägre elförbrukning. De främsta fördelarna med LED teknologin anses vara den låga energiförbrukningen samt lång livslängd vilket leder till färre tillfällen med knepiga lampbyten. Tekniken bakom LED-lampan gav tre forskare Nobelpriset i Fysik 2014. Det är en revolutionerande teknologi som totalt utklassar tidigare teknologier för att skapa ljus i våra hem. LED-lampor på konsumentmarknaden har en livslängd på upp till 20 000 timmar. Det innebär att lampan lyser upp ett hem i upp till 20 år. På så sätt slipper konsumenten krångliga lampbyten under en överskådlig tid. Tekniken gör lamporna fria från farliga ämnen som exempelvis kvicksilver, något som bidrar till en trygg miljö i våra hem. Vanligaste lampsorten i våra hem är idag halogen-spotlights. Antalet lampor varierar självklart mellan hushållen, men i medel har vi 31 lampor. En jämförelse mellan en traditionell halogenspotlight (35 watt) och motsvarande LED-spotlight (4,5 watt) visar teknikens fördel. En kilowattimme kostar knappt en krona. Den energimängden får halogenlampan att lysa i drygt ett dygn. Med samma energimängd kan LED-lampan lysa i drygt 9 dygn. Lamporna kostar än så länge lite mer att köpa jämfört med vanlig halogen. Det är dock en investering som snabbt betalar sig. Den ekonomiska besparingen i att byta ut alla lamporna i hemmet är nästan i samma storleksordning som att byta elavtal.
Kökskranen som ersätter vattenkokaren
En hetvattenkran har blivit den senaste nyheten i köket. Vanliga kranar spolar både varmt och kallt vatten. Det kalla kommer från kommunens vattenreservoar och det varma värms antingen i villans varmvattenberedare eller kommer via fjärrvärmen. En hetvattenkran är något helt annat. Den gör det möjligt att få antingen isande kallt vatten eller kokande varmt vatten. Hetvattenkranen gör det enklare att koka vatten. Istället för att koka upp vatten i en kastrull på spisen eller använda en vattenkokare får man 98-gradigt vatten direkt ur kranen. Den som ska koka potatis lägger potatisen i en kastrull sätter på spisplattan och fyller kastrullen med kokande vatten ur kranen. Det gör att man inte behöver vänta på att vattnet ska koka upp i grytan. Det betyder i sin tur att det går att spara både tid och pengar med en hetvattenkran. Nämnas kan också att vattnet som kommer ur hetvattenkranen är filtrerat. Hur är det då möjligt att det kan komma kokande vatten direkt ur kranen. Hemligheten döljs under diskbänken. Där sitter en vattenkokare som kan vara på sex liter. Smakar det så kostar det. Anläggningen kostar drygt 10 000 kronor plus installation.
Den som vill dricka te tar kokande vatten direkt ur kranen och häller i tekoppen.
Ipad i bänkskivan
FÖR NÅGRA ÅR SEDAN var det ingen som visste vad en ipad var. Nu finns den, om inte överallt så i alla fall i många hem. Det senaste är att fälla in sin ipad i bänkskivan i köket. Bekvämt för den som lagar mycket mat och vill bläddra bland alla recept på nätet. Den som törstar efter nyheter under köksbestyren använder givetvis plattan för att hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna. Problem kanske kan uppstå om storleken på Ipaden ändras av tillverkaren.
Bänkskiva med infälld ipad