Månadens klubbslag juni 2015

LOPPISSOMMAR

klubb0Såhär i sommartider duggar loppisskyltarna tätt längs vägarna. Prisnivåerna varierar liksom fyndläget. Vem drömmer inte om att plötsligt stå framför det där föremålet med oförskämt låg prislapp, som har en känd formgivare bakom sig och som i antikaffären eller på auktion kostar mycket mer pengar? Eller så kanske man hoppas på att hitta något som man letat efter länge, att återse något som triggar gamla minnen eller delar till en servis som behöver kompletteras?

Just porslin är något som hos många människor väcker minnen till liv. Det är samtidigt en vanlig inkörsport för nya retroletare. Under 1900-talet har en fantastisk, ofta färgsprakande, mönstervärld för serviser vuxit fram och mycket porslin håller så pass god kvalité att det mycket väl går att använda idag trots att det passerat flera decennier sen tillverkningsåret. Porslin, och då framförallt servisdelar, är enligt mitt eget tycke den perfekta prylen att leta efter. Det är något som finns på i stort sett varje loppis, stor som liten, och då serviser är serietillverkade går de relativt lätt att senare komplettera om man endast råkar finna enstaka delar eller ett udda antal. En stor fördel med att köpa porslin på loppis är att det går in i en vanlig bil, till skillnad från till exempel möbler. Vissa serviser är dessutom omåttligt populära och kan kosta en del pengar om man vill köpa en större, komplett uppsättning hos till exempel ett auktionshus. Jag vill påstå att gemensamt för oss loppis-fantaster är att vi triggas mest av själva jakten efter fyndet. Så varför inte spana in en servis som du skulle vilja äga och ägna sommarens loppis-rundor åt att leta delar till den. Det blir spännande och bra för plånboken på samma gång! Glöm inte att ta en paus för att sitta ner i bersån och dricka en kaffetår ur nya favoritkoppen!

Anna Englöf Kulturvetare och värderingsexpert

manadensklubbslag

klubb1 klubb2 klubb3 klubb4

 

 

Leave a Reply