Månadens klubbslag april 2015

Renovera klokt i sommar

Våren är här och många drömmer torpdrömmen. Flera är vi som letar delar till våra hus samtidigt som andra har tröttnat och vill slänga ut något hemma som inte passar in. Mycket körs i onödan till tippen, då det istället skulle kunna pryda sin plats i något mer passande sammanhang. Auktion är ett väldigt bra forum för husdelar att finna ett nytt hem, vissa saker kan man som säljare få förvånansvärt bra betalt för, andra gånger är det fyndläge för köparen, huvudsaken här är att inget slängs.

Det har visat sig både ekonomiskt och byggnadstekniskt smart att renovera enligt byggnadsvårdspraxis. Att inte följa senaste trend vid en husrenovering, utan att istället renovera försiktigt och utgå från byggnadens grundförutsättningar gör huset både ur försäljningssynpunkt mer attraktivt samtidigt som det förblir ett friskt hus som fungerar som det från början var tänkt. En villa eller ett torp med inredning som var modern för tio år sen eller ett hus där fukt och ventilation inte fungerar som det ska för att någon försökt applicera modern byggnadsteknik på ett gammalt hus är inte ur någon synpunkt intressant för framtiden. Så gör kloka val. Det är oftast bättre att göra för lite än att göra för mycket.

Då och då dyker det för den byggnadsvårdsintresserade upp intressanta objekt på auktion. Dörrar, fönster, kakelugnar, grindar, badkar, köksbänkar samt mindre detaljer som beslag och trycken med mera går att finna till bättre priser än i de flesta mer väletablerade byggnadsvårdsbutikerna som säljer begagnat.

Så lycka till alla nyblivna torpare och till dig som precis påbörjat ett nytt renoveringsprojekt!

Anna Englöf, värderingsexpert. Lauritz.com

manadensklubb1manadensklubb2manadensklubb3manadensklubb4manadensklubb5

 

 

Månadens klubbslag:

Köksbänk, funkis, 1930/40-tal. Värdering 800 kr, klubbslag 1.700:-.

Badkar, koppar, tidigt 1900-tal. Värdering 15 000 kr. Klubbslag 19.500:-

Pardörr, gustaviansk tid, 17/1800-tal. Värdering 2500 kr. Klubbslag 2.100:-

Elementskydd, bemålat trä, art deco, ca 1930-tal. Värdering 2000 kr. Klubbslag 825:-

Fönsterbågar, furu, tidigt 1900-tal. Värdering 800 kr. Klubbslag 1150:-

Leave a Reply