Möt våren på Bergslagscenter

Årets pelargon, Moonlight Violina, blir en storsäljare, tror Ewa Hellberg.

Nu är den här igen – tiden då det är dags att låta trädgården och balkongen blomma.
På Bergslagscenter i Karlskoga har vårruschen redan varit igång ett tag. Personalen menar att det är drag kring det här att odla och använda produkter, som man själv dragit upp. Många ungdomar hittar också hit.

– Det finns tydliga trender även i vår bransch och medelhavsväxter är en sådan. Olivträd, citrusfrukter, palmer är några exempel på populära växter, berättar Ewa Hellberg, som menar att de många inglasade uterummen som byggts har en stor betydelse för medelhavsväxternas popularitet.
– Nu börjar inne och ute att smälta samman och med nya tåliga sorter är det inga problem att låta växterna stå kvar i uterummet även om temperaturen sjunker ner mot -10. Men kom ihåg att kolla, eftersom som härdigheten är olika för olika sorter:
Fikon är också ett omtyckt inslag och en del av de nya sorterna tål temperatur ända ner mot -20.
Den klassiska pelargonen håller greppet som en omtyckt blomma. Varje år utses ”Årets pelargon”. I år blev det Moonlight Violino.

Medelhavsväxter är populära.

IMG_3310

Kryddväxter populära. Alla matlagningsprogram på TV och matbilagor i tidningarna har skapat ett stort intresse för kryddväxter. Chiliplantor efterfrågas numera ofta på Bergslagscenter.
Tomat- och kålplantor, vindruvor och till och med persikor, finns numera i sorter som passar vårt klimat och som kan växa utomhus i trädgården eller på balkongen.
En annan storsäljare är havtorn, som blivit mycket populär tack vare sin nyttighet. Havtorn tillskrivs nyttiga egenskaper och är rik på A-, E- och C-vitamin. Av bären blir det god saft.
Förr var det plantering i rabatter som gällde, men idag satsar kunderna mer och mer på att odla i krukor.
– Mycket av de nya är runda krukor i lätta material. Fiber-clay liknar betong, men är mycket lättare, till glädje för alla som ska flytta in krukorna under den kalla årstiden, fortsätter Ewa Hellberg.

Buxbom är populärt. Algomin är ett effektiv gödsel för att hålla mossan borta i gräsmattan.

IMG_3313 IMG_3311

 

 

 

 

 

Gräsmattan – både glädje och bekymmer.
För de flesta villaägare är gräsmattan till glädje, men också bekymmer.
– Gräsmattan kräver en hel del skötsel för att hålla sig frodig och tät. Det är inte bara att klippa och hoppas på bra resultat. På våren ska mattan krattas för att man på ett bra sätt ska kunna bedöma vad som behövs för att hålla den vacker, menar Jonny Hellberg.
Har mossan bitit sig fast är det bra att vertikalskära och kratta upp mossresterna. Därefter gäller det att gödsla gräsmattan fler gånger per säsong. Med nya moderna gödselmedel, som Algomin, torkar mossan bort.
– Att bara använda kalk för att förändra PH-värdet och minska surheten i gräsmattan, kräver stora mängder kalk. Använd istället modernt gräsgödsel, är receptet från Jonny Hellberg med 50 års erfarenhet i branschen.

Jonny Hellberg visar ett fiffigt planteringssystem för potatis, som ger dig färskpotatis till midsommar.

IMG_3306

Mer än 50 år i branschen.
– Jag började jobba i mina föräldrars verksamhet direkt efter lumpen 1972 och sedan har blommor och trädgård gällt. Bergslagscenter har funnit på sin nuvarande plats på Storängens industriområde i 33 år.
För planteringar utomhus satsar Bergslagscenter i första hand på tåliga växter. Olika typer av tujor och buxbom är populära.
Potatis har blivit en ny storsäljare. Nu finns fiffiga planteringssystem för potatis som garanterar att man får smaka på denna primör till midsommar.
– Välkomna till vår butik och utställning på Storängen i Karlskoga, där det också finns en utställning av murar i olika former, avslutar Jonny Hellberg.

av Anders Björklund

Leave a Reply