På hösten är det vackert med en kombination av rudbeckior, solhattar och olika sorters prydnadsgräs.

Höstinspiration i kruka

När vi väljer växter till utomhusplanteringar på hösten är det smart att välja en bas av växter som håller sig fina även efter de första frostnätterna. Det finns många fina och härdiga perenner och gräs att välja bland som är vackra långt in på vintern.

Bladverket är viktigt

För de växter som vi planterar på hösten är bladens utseende av större betydelse eftersom blomningen inte varar lika länge. Många växter får en intensivare färg ju kallare vädret blir, det gäller till exempel vissa sorter av alunrot, revsuga och prydnadsgräs.

Prydnadsgräs

Prydnadsgräs är som allra vackrast på sensommaren och hösten då flera av sorterna hunnit utveckla dekorativa vippor och ax. En del grässorter påverkas av svalare temperaturer och skiftar i olika färgnyanser. När gräsen rör sig i vinden skapar de liv och rörelse i planteringen och de är enormt dekorativa när snö och rimfrost fastnar i vippor och ax. Dessutom skapar gräsen volym och höjd, vilket är en av grunderna för alla lyckade planteringar.
Det finns både ettåriga och fleråriga gräs, men du kan inte räkna med att perenna gräs klarar vintern i en kruka.

Alunrot, Heuchera

Alunrot är en av favoriterna för höstplanteringar. Det finns ett enormt utbud av olika alunrotsorter i gröna och vinröda nyanser, limefärgade och bärnstensfärgade! Flera av sorterna har marmorerade blad med vackra teckningar i avvikande färg. Speciellt den sticklingsförökade alunroten ger mycket volym och är en superbra utfyllnadsväxt. Även solitärt är den fin och att blanda flera olika sorter av alunrot är effektfullt.

Prydnadskål-Gruppen 

Prydnadskål är en formstark och tålig växt som kan klarar sig ända fram till jul. Finns i en mängd olika färgnyanser och gör sig bra både som ett formstarkt element i en plantering med andra växter men det är också väldigt trevligt att sätta ett antal plantor tillsammans, till exempel i en låg vid trälåda.

Växter med hängande växtsätt

Växter som hänger ner över krukkanten och döljer jorden är tacksamma att använda. Exempel på tåliga växter som fungerar utmärkt är silvernjurvinda, Dichondra argentea, revsuga Ajuga reptans, penningblad Lysimachia nummularia, murgröna Hedera helix, gulplister Lamium galeobdolon och stor slideranka Muehlenbeckia complexa.

Blommande växter

Det finns flera växter som är relativt tåliga och håller sig fina även efter de första frostnätterna. Här är några favoriter.

Aster, söta blommor i blålila och rosa nyanser.

Blåblomma, där blommorna har en fantastiskt blå färg och bladverket skiftar i röda höstfärger när det blir kallare.

Cyklamen, är en underbar utplanteringsväxt som finns i mängder av olika rosa nyanser. Det finns blommor i olika storlekar och former. Många tänker sig cyklamen som en inomhusväxt, men den håller bättre utomhus.

Hortensia, med sina stora blomställningar ger hortensian färg och volym till planteringen. Finns i många fina mättade nyanser av rött, vinrött, rosa, blått och vitt.

Krysantemum, är en annan klassiker som finns i mängder av glada färger och som passar fint i eldiga planteringar. Krysantemum hittar man numera i princip året om men för den som vill följa de naturliga säsongerna är sensommaren helt rätt tid. Den som gillar starka former väljer bollkryss, badbollsstora plantor i många olika nyanser.

Kärleksört, är en robust och volymskapande blomma, som finns i många olika rosa nyanser. Dessutom populär hos bin. 

Taranta, är en robust växt med grova blad. De påminner om Kalanchoe Blossfeldiana-Gruppen Calandiva och är mycket lättskötta. Även höstglöd Kalanchoe Blossfeldiana-Gruppen och Calandiva fungerar fint i utekrukan så länge temperaturen är mild.

Silverfärgade växter

När färgstarka växter blandas kan det vara fint med något som lugnar ner och då är silverfärgade växter perfekta att använda. De silvriga bladen gör att starka och fler färger kan blandas utan att planteringen upplevs som rörig. 

Källa: Blomsterfrämjandet
Foto: Annika Christensen