Nästan dyrast blev platinaskivan för Den vassa eggen, såld för 25 000 kronor.

Sällsynta Abbaskivor sålda på auktion

Pop- och rockidoler har alltid haft en särskild tjusning. När Crafoord Auktioner i början av december höll auktion med musikmemorabilia fanns föremål med koppling till både Abba och Beatles bland guldkornen.

Tre ytterst sällsynta Abbaskivor som spelades in till Stikkan Anderssons femtioårsfest 1981 respektive Görel Hansers 30-årskalas ett par år tidigare får sägas ha varit auktionens kronjuveler. Den förstnämnda, i röd genomskinlig vinyl, heter Hovas vittne och tillverkades i 200 exemplar som delades ut till festens gäster. Det exemplar som nu auktionerades ut var därtill signerat av Björn, Benny, Anni-Frid och Stikkan själv. Värderingen på 25 000 kronor visade sig vara i underkant, och skivan såldes för 40 041 kronor. Den andra, Sång för Görel, tillverkades i endast 50 exemplar varav två nu auktionerades ut. De värderades till vardera 15 000 kronor och gick för 12 934 respektive 13 642 kronor, den senare med medföljande blad med låttexten.

Bland mycket annat gick också ett gäng guld- och platinaskivor under klubban. Nämnas kan platinaskivan för Ulf Lundells Den vassa eggen såld för 25 000 kronor, en guldskiva för Gyllene Tiders Flickorna på TV2 (16 000 kronor), och så här i juletider producenten Kjell Anderssons guldskiva för Triads numera klassiska  Tänd ett ljus. Värderad till en tusenlapp, såld för 3 600 kronor.

En huvudlös träfigur signerad av John Lennon och Ringo Starr bör ha varit auktionens mest udda föremål. I ett medföljande handskrivet intyg beskrivs: ”Min faster Kerstin träffade i oktober 1963 John Lennon och Ringo Starr i hissen på Hotel Continental i Stockholm. Det enda hon kunde hitta i sin handväska som lämpade sig för autografer var en landskapsdocka som saknade huvud”. Det vinnande budet för detta trästycke landade på 6 500 kronor.

Text: Nicklas Remmegård. Bilder: Crafoord Auktioner