Alva Myrdal.

Makarna Myrdals samling under klubban

I mitten av maj gick Bukowskis Modern art + Design av stapeln. En av höjdpunkterna var en samling möbler och designföremål från de välkända debattörerna och politikerna Gunnar och Alva Myrdals hem.

Bland föremålen som gick under klubban fanns bland annat en fåtölj och en teservis av Josef Frank, och ett bord från Svenskt Tenn ritat av Uno Åhrén och med tennskiva av Nils Fougstedt.
– Tennbordet hade alltid en central plats i vardagsrummet. Som barn ritade vi ständigt av de sirliga figurerna på smörpapper. Värre var att i nästa generation bröt 10-åringen av bitar i kanten för att smälta till tennsoldater, säger Kaj Fölster, dotter till Alva och Gunnar Myrdal i ett pressmeddelande.

Makarna Myrdal var två av det svenska 1900-talets mest framträdande debattörer och intellektuella. De satt båda  vid skilda tillfällen i såväl riksdag som regering. Alva fick Nobels fredspris 1982, Gunnar tilldelades vad som ofta felaktigt kallas Nobelpriset i ekonomi 1974. I boken Kris i befolkningsfrågan från 1934 förde de fram tankar som i mångt och mycket kom att ligga till grund för de välfärdsreformer som genomfördes under 30- och 40-talen.

I slutet av 30-talet lät de efter ritningar av Sven Markelius uppföra Villa Myrdal i Bromma, och fyllde huset med möbler och föremål av framstående formgivare. Som en fåtölj av Björn Trädgårdh och en byrå av Axel Einar Hjorth som ställdes ut på världsutställningen i Barcelona 1929.
– Byrån är framför allt ihågkommen från Alvas sovrum och stående ovanpå den, hennes mormors lilla tennskål med torkade rosenblad, säger Kaj Fölster.

Under Modern art + Design gick också Josef Franks fantastiska skåp ”Plan de Paris à vol d’oiseau” under klubban. Ett annat exemplar av samma skåp satte i fjol världsrekord för Josef Frank-möbler då det klubbades för hela 3 246 000 kronor hos just Bukowskis. Det nu aktuella skåpet nådde inte riktigt så högt utan landade på 2 950 000.

Text: Nicklas Remmegård. Foto: Bukowskis