Möblera trädgården med auktionsfynd

Med våren plockas trädgårdsmöblerna fram. På auktion kan du hitta såväl klassiker som mer udda möbler, både fynd och rariteter.

De välkända, så härligt sviktande Grythyttanmöblerna är fortsatt populära. Den introducerades redan på Stock-holmsutställningen 1930 och har sedan dess stått i tusentals svenska trädgårdar. Trots att de ännu nytillverkas går de vanligtvis för omkring en tusenlapp för enskilda stolar, mer för par och grupper. För ungefär ett år sedan såldes en grupp om sex stolar och ett bord för 23 000 hos Helsingsborgs Auktionskammare. Om du inte absolut vill ha just en stol från Grythyttan kan du dock komma billigare undan då det finns ett flertal stolar med en liknande konstruktion från andra tillverkare. Dessa går att hitta för några få hundralappar.

En solstol med hammockfunktion gick för 2500 på Stockholms Auktionsverk så sent som i somras. Det är dock förhållandevis högt för att vara en solstol. De klassiska hoppfällbara solstolarna från mitten av 1900-talet går allt som oftast för några hundralappar, lite mer om ett det är ett par. De stolar som blir dyrare är antingen mer ovanliga modeller eller har ritats av någon framstående formgivare. Exempelvis klubbades ett par H55 av Björn Hultén för 5679 hos Helsingsborgs Auktionskammare häromåret, och samma auktionshus sålde året innan ett par urläckra solstolar i teak för 4406 kronor.

Även trädgårdssoffor är populära, och särskilt de i gjutjärn kan inbringa en hel del pengar. Priser omkring 10 000 är inte ovanliga för dessa. För övrigt är den dyraste utemöbel vi hittat just en gjutjärnsmöbel. Folke Bensows Taburett nr. 1 klubbades i vintras för hela 310 000 kronor hos Stockholms Auktionsverk. Fast en sådan dyrgrip skulle nog få av oss våga lämna i trädgården. 

Text: Nicklas Remmegård