Jenny Nyström, förlaga till påskkort God påsk, värderad till 20 000 kr, återropad, Gomér & Andersson.

Pynta med auktionsfynd i påsk

Ägg, kycklingar och harar. Med påsken i antågande tittar vi närmare på auktioner och föremål med påsktema.

Jenny Nyström förknippar vi mest med julen och hennes bilder på tomtar, men hon illustrerade även påskkort. Förlagan till ett av dessa lades sistlidna juli ut på auktion hos Auktionshuset Gomér & Andersson. Det värderades till 20 000 kronor, det högsta budet blev 8100 och bilden återropades då reservationspriset inte uppnåtts. Det intressanta med bilden är dock motivet. Istället för de gemytliga bilder vi brukar förknippa med Nyström ser vi här ett gäng ankungar som till synes fötts ur munnen på ett mardrömslikt antropomorft ägg med ansiktet förvridet i en ångestfylld grimas. Det är snudd på surrealistiskt, men för också tankarna till Hieronymus Boschs fantasifulla skildringar av helvetet. Det går inte att neka till att bilden är intressant och samtidigt väldigt obehaglig.

Precis som Jenny Nyström tillhör Lisa Larson våra mest folkkära konstnärer. Hennes populära äggkoppar och ägghönor ser man lite då och då på auktion. Så sent som i januari klubbades tre äggkoppar för 700 kronor på Ekenbergs Auktioner,  och uppsättningar med både äggkoppar och ägghöna brukar gå för mellan en och två tusenlappar. Ibland något lägre beroende på skick och antal delar.

De mest berömda påskrelaterade antikviteterna torde vara de legendomsusade Fabergéäggen. Tillverkade som påskägg för den ryska tsarfamiljens räkning under åren 1885-1917 är dessa, till skillnad från övriga nämnda föremål, värda många, många miljoner. De flesta finns på museer runt om i världen, några få i privata samlingar. Sex av äggen är dock försvunna. Kanske stulna eller förstörda i den ryska revolutionens kaos, kanske ännu undangömda och bortglömda i väntan på att en dag återfinnas.

Text : Nicklas Remmegård. Foto: auctionet.com