Exklusiv whisky dyrast på dryckesauktion

I början av september höll Systembolaget sin senaste dryckesauktion tillsammans med Bukowskis. Nära 1500 utrop av ädla drycker gick under klubban. Fina viner, exklusiv whisky, cognac, champagne, till och med tre flaskor belgisk öl (som dock inte uppnådde acceptpriset och återropades).

Dyrast blev en flaska japansk whisky, närmare bestämt en Hanyu Ichiro’s Malt Card Two of Clubs, som gick för stadiga 158 200 kronor (utrop 180 000). Tillsammans med en 38-årig Bowmore från 1964 de enda utrop som spräckte hundratusenkronorsvallen.

Hanyu Ichiro’s Malt Card Two of Clubs ingår i en serie om 54 flaskor, varav varje flaska motsvarar ett kort i en kortlek, inklusive två jokrar. Att lyckas samla alla 54 flaskor i serien ses som en dröm för whiskysamlare, och en hel sådan uppsättning såldes i november 2020 för hela 1,52 miljoner dollar, motsvarande över 13 miljoner kronor på en auktion i Hong Kong.

Kanske är bäst att titta vad du har i barskåpet?

Text: Nicklas Remmegård
Foto: Bukowskis