Plantera för vårglädje

När solen värmer, fåglarna kvittrar och dagarna blir allt ljusare är det härligt att komma ut och vårpyssla. En kruka på balkongen, utanför entrén eller på altanen med vårens växter lyser upp. Tidigt på våren är det viktigt att välja tåliga växter som klarar några minusgrader. 

Penséer och olika vårblommande lökväxter är favoriter som finns i mängder av färger. Som ett ypperligt komplement till dem finns vårflirtsortimentet. 

Det är ett premiumsortiment av vårblommor som är perfekta att kombinera med penséer och lökväxter. Idén är att erbjuda en färdigkomponerad mix av växter som passar fint ihop både färg- och växtmässigt. Växterna säljs vanligtvis styckvis i blandande brätten så att kunden själv kan välja de växter hon eller han önskar.

Vårflirtsortimenet består främst av olika perenna växter, både sådana som bjuder på tidig vårblomning och de som främst används för bladverkens skull. Växter som ingår kan variera men ofta finns gyllenlack, olika prydnadsgräs, alunrot, lungört, förgätmigej, fylldblommiga vivor, atlaskrage och spetsmössa med i blandningarna.

Flera av växterna kan efter blomning planteras ut i rabatten. Alunrot och perenna gräs är relativt säkra kort i stora delar av Sverige så länge det är väldränerat.

En av karaktärsväxterna i vårflirtsortimenet är gyllenlack, som blommar rikligt från tidig vår till långt in på hösten. I de södra delarna av Sverige är den perenn. Gyllenlack tillhör kålväxterna och är inte helt olik rapsen. Skillnaden består främst i att gyllenlack finns i en uppsjö av härliga färgnyanser; blått, lila, purpur, orange, rött och så naturligtvis gult. Blommorna är enkla eller fyllda och doftar gott. Växtsättet är robust och ger en fin stomme till samplanteringar.
Skötsel: vattna såväl penséer, lökblommor och växterna i vårflirtsortimentet regelbundet med svag näringslösning så håller de sig fina länge.

Källa: Blomsterfrämjandet
Foto: Lina Arvidsson