Så mitt i vintern?

Vintern har varit den kallaste (och vackraste) på många år. Snön ligger vit i skrivande stund och här sitter vi odlare och har massa längtan efter att sätta frön i jorden. När ska vi egentligen börja så våra frön? Ja, det är en bra fråga med många möjliga svar, eftersom det helt beror på vad vi önskar odla.

Om vi tänker oss grönsaker (men detsamma gäller blommor) är det stor skillnad på hur lång tid det tar för ett litet frö att bli till något vi kan skörda och lägga på tallriken. Vissa grödor behöver försås inomhus samtidigt som minusgrader råder, medan andra hinner bli fina grönsaker vid sådd sent på sommaren. För det mesta står det instruktioner på fröpåsarna: en rekommendation om tid för sådd, hur djupt fröet ska sås osv. Och det finns massor bra info på nätet. Så läs ordentligt innan du sätter fart.

  1. Ljuset – dagsljuset är för klent under vintern och behöver kompletteras med någon slags växtbelysning fram till någonstans i mars (beroende på var du bor förstås). För lite ljus ger långsträckta, klena plantor som riskerar att kollapsa innan de ger dig någon skörd. Mycket information finns på nätet gällande belysning men vanliga lysrör brukar fungera bra. Se bara till att dina plantor är nära ljuskällan, ca 10-20 cm kan vara lagom. 
  2. Temperatur – ju varmare du har, desto mer ljus behövs. Att hitta rätt temperatur i förhållande till ljuset kan vara lurigt. Ofta har vi kallt i våra fönster men med element under som blåser varm luft på plantorna. Optimalt brukar vara att ha krukan med dina sådda fröer något varmare, ca 20-25 grader, och när de grott så att du ser hjärtbladen, låta plantan stå med ljus i något lägre temperatur, runt 15-18 grader brukar fungera bra. 
    Så om det kliar ordentligt i fingrarna finns det alltså några växter som du behöver få i jorden tidigt för att det ska hinna bli något att skörda. 
    Här är några tips på grönsaker och ungefär när de behöver sås:

Tidigt på året (januari-februari)
Aubergine
Purjolök
Kronärtskocka
Stjälk- och rotselleri
Kapkrusbär/gyllenbär (physalis)
Kronärtskocka
Chili – generellt kan man säga: ju hetare, desto tidigare!

Ganska tidigt på året (mars)
Chili av mildare sorter
Paprika

Tidig vår (april)
Tomat för utplantering i slutet maj/början juni (frostfritt ska det vara)
Olika kålsorter, som t.ex. broccoli, grönkål och vitkål
Kryddor
Brytbönor, squash och pumpa
(ca 1 månad före utplantering när risken för frost är över)

Efter april är förhoppningsvis våren här och det finns oändligt med grönsaker att så direkt utomhus, så det återkommer vi till senare. 
Ett avslutande tips till dig som inte har någon trädgård, kanske inte ens en balkong: Vad kan jag så året runt? Utan att köpa varken extra lampor eller särskild utrustning kan du alltid få något grönt på smörgåsen genom att odla vitlöksblast (välj ekologiska så att de säkert gror), ärtskott och groddar (se tidigare Mnytt).


Text och bild: Sofia Tungfelt