Fynda elsäkert på loppis

Att återanvända är inte bara bra för miljön, det är spännande att gå där bland hyllor och kartonger och hoppas på ett fynd.

Om du funderar på att köpa en pryl med sladd så finns det några saker du borde känna till innan du slår till.

När du ändrar något på en elpryl, att den byggs om eller modifieras på något vis, så är ansvaret för att den uppfyller säkerhetskraven inte längre tillverkarens utan ditt eget. Du som äger en elprodukt har också ett ansvar för skötsel av den, som till exempel att den inte utgör någon fara för brand eller elchock.

Det är underbart att strosa bland gamla grejer, minnen väcks och äldre elprylar kan också vara oerhört fina att titta på, men glöm inte säkerheten. Att ha en farlig elprodukt i ditt hem är inte bara en fara för dig utan även de du har omkring dig. Barn är ofta nyfikna av sig och kan komma till skada om det finns farliga elprodukter som de kan komma åt. Börja med att kontrollera så att hölje, sladd och stickpropp är hela, det ska inte finnas sprickor eller skador. Ser elprylen sliten ut överlag eller kanske den rentav ligger i originalförpackningen? Fråga den som säljer produkten hur gammal den är, har det varit flera ägare och om den är mycket använd.