Julstjärnor i röda nyanser är de mest klassiska och de som många förknippar allra mest med jul.

Fira en annorlunda jul med traditionella blommor

I år är det på många sätt en annorlunda jul. Många kommer för första gången att fira jul hemma och traditionen att samla hela släkten får pausa. Vi träffas i mindre sällskap och reser mindre. Istället får vi mysa hemma och göra det bästa möjliga av situationen.

Ett sätt att pigga upp sig är att göra det julfint hemma. En julstjärna är ett perfekt sätt att skapa julstämning och tack vare dess långa tradition som julblomma kommer den att tillföra traditionell julstämning, när mycket annat är nytt.

Färg och storlek
Det finns julstjärnor i klassiskt rött, men också i vitt, aprikos, rosa och med skiftningar på högbladen. Kort sagt, färger för alla smaker. Även storleken på julstjärnorna varierar stort. De flesta livsmedelsbutiker erbjuder standardstorlekar, men besöker du ett mer välsorterat garden center eller en blomsterbutik kan du hitta allt ifrån små minisar till riktigt stora exemplar med flera stammar och till och med uppstammade exemplar. Rent generellt är de lite större exemplaren lättare att sköta eftersom deras rotsystem är större och bättre utvecklat.
Små eller mindre storlekar är mycket användbara i olika typer av pyssel och installationer, standardplantan gör sig ypperligt i en kruka på fönsterbrädan.

Så ser du att plantan är av bra kvalitet
Titta redan i butiken extra noga på hur plantan ser ut. Friska gröna blad under de färgrika högbladen samt knoppiga gulgröna blommor visar att det är ett bra exemplar. Blommorna på julstjärnan är inte de färgglada högbladen utan de små gula blommorna i dess mitt. Kontrollera om plantan är väldigt torr eller genomblöt. I båda fallen har växten inte blivit regelbundet vattnad och rotskador kan ha uppstått. Det viktigaste av allt är att stjärnorna står väl skyddade från kyla och drag. Glöm inte heller att slå in dem i papper om det är kallt på vägen hem.

Julstjärnor älskar värme och ljus
Ljus är livsviktigt för denna växt. En plats nära ett fönster är bra och även direkt solljus fungerar fint under vintern på våra breddgrader. Ska den placeras längre in i rummet krävs någon form av växtbelysning. Normal rumstemperatur fungerar bra, då den ideala temperaturen ligger på 15 till 22°C. När du vädrar, se till att växten inte hamnar i kallt drag. Så länge som fönstret är öppet är det bäst att flytta din julstjärna till en säkert plats.

Vattna rätt
Julstjärnor trivs bäst när de har en jämn fuktighet i jorden. Att lyfta krukan ger dig en känsla för hur mycket fukt det är i den. Om den känns lätt, så är det dags att vattna igen. Man kan också sticka ner ett finger och känna hur jorden känns. Det är bättre att jorden är lite torr än för fuktig. Undvik att dränka din stjärna för då får inte rötterna luft och den kvävs. Hemska tanke! Ge därför aldrig stjärnan mer vatten än vad jorden kan absorbera och häll bort överflödigt vatten från krukan eller från fatet ca en kvart efter vattning. Det finns tyvärr ingen tumregel för vattning av julstjärnor, utan du får lära dig att känna av växten. Om luften i rummet är torr eller om växten står i närheten av ett element kan det vara nödvändigt att vattna varje dag. Vanligtvis är det tillräckligt att ta fram vattenkannan varannan eller var tredje dag. Krukans storlek spelar också en roll: små krukor behöver vattnas oftare än stora. Minijulstjärnor bör vattnas dagligen och kan gärna planteras om i en lite större kruka. Julstjärnor föredrar rumstempererat vatten, så fyll gärna vattenkannan och låt den stå framme en stund innan du vattnar.

I odling vattnas julstjärnor underifrån och om din julstjärna står i en vattentät ytterkruka går det utmärkt att vattna julstjärnan genom att hälla vatten i ytterkrukan, ca ett glas vatten till en normalstor planta. Kolla efter ca 15 minuter om det finns vatten kvar i ytterkrukan, i så fall, häll bort det överflödiga vattnet.

Blomsterfrämjandet/Stars for Europe