Små lättodlade energibomber

Mörkret är kompakt, kylan smyger sig på och på Villingen har vi planterat vitlök och skördat jordärtskockor. Hösten är tid att skörda och alla vet ju att det behövs både ljus och värme för att odla, eller?! För dig som vill ha fräscha grönsaker året om finns ett busenkelt sätt att kunna få små nyttiga energibomber som passar i sallader, på mackan, i en mängd maträtter eller kanske i en smoothie. Vi pratar förstås om att grodda!

Ett frö innehåller ett koncentrat av näring som bara väntar på att få komma ut och börja växa till en liten planta. Precis när den sätter fart, har satt en liten grodd och kanske en påbörjan till ett bladpar – då är den som godast! Förutom att det är plättlätt blir det både billigare, färskare och godare än att köpa i affären.
Det finns många olika groddar att välja mellan, de flesta är varken tids-
krävande eller komplicerade.
Många frön går lätt och väldigt enkelt att grodda som t.ex. mungbönor, alfa alfa eller krasse.

Om du vill ha krispiga, nötiga, nyttiga och fräscha mungbönsgroddar på bara några dagar, gör så här:

1) Köp mungbönor i affären, finns i de flesta matbutiker.

2) Leta fram en glasburk som rymmer ca 0,5-1 liter, någon slags silduk (en tunn disktrasa eller tvättad våtservett går bra) och en bit snöre eller en gummisnodd.

3) Blötlägg ca 3 msk mungbönor i några dl kallt vatten. Jag brukar låta dem ligga över natten. Spänn silduken över burkens öppning.

4) Efter några timmar i vatten behöver mungbönorna hällas av. Om du valt en bra silduk är det bara att vända burken upp och ner. En smidig silduk släpper även igenom vatten enkelt för att lätt skölja dina frön.

5) Placera din burk på en plats där du lätt ser den och kommer ihåg att skölja 1-2 gånger per dag. Undvik direkt solljus, det kan torka ut groddarna. Temperaturen som groddarna växer bäst i är rumstemperatur. Hos mig står burken vid kökskranen i fönstret.

6) Skölj dina frön en till två (helst två) gånger per dag. Jag sköljer dem på morgonen och kvällen. Du kan skölja oftare om du vill och hinner, det kan skynda på groddningen. Det viktiga är att de inte torkar ut.

7) Upprepa sköljningen varje dag i 3-4 dagar. Du kommer snabbt att se hur groddningen sätter fart! Prova gärna att smaka på groddarna efter ett par dagar för att upptäcka vid vilken tidpunkt du tycker de är allra godast.

8) När du är nöjd med groddarna kan du sätta på ett lock på din burk och förvara groddarna i kylskåp så att processen avstannar. De brukar klara sig bra i kylskåp i ca 4-5 dagar.

Här beskrivs groddning av mungbönor, men prova gärna andra frön och se vad som funkar bäst hos dig och vilka du tycker är godast. Exempel på frön att grodda är sesamfrön, chia-frön, linfrön, bovete, hirs, gröna linser och solrosfrön.
På marknaden finns mängder av produkter och olika fröer att grodda.
Om du faller för groddningen kan du införskaffa särskilda behållare för
groddning som finns i ett eller flera lager. Fördelen med att använda en groddburk eller groddlåda är att det blir svårt att misslyckas eftersom de är konstruerande att alltid hålla lagom fukt, vilket motverkar att de möglar.
Nackdelen är att de kostar pengar jämfört med att använda sådant du troligen ändå redan har hemma.
Så hur kan groddar användas när de är klara? Ja, det är givetvis en smaksak. Hos mig blir smörgåsarna till en fest eller middagen roligare med några groddar på toppen. Du kan gärna blanda dem i sallader, pytt-i-panna eller varför inte testa en vegetarisk biff?

Stort lycka till i vintermörkret! Nästa gång blickar vi framåt våren och pratar tidig sådd av chili.

Sofia Tungfelt på Villingen andelsjordbruk.

Text & foto: Sofia Tungfelt