Bokens eviga lockelse

Böcker har länge varit ett samlarföremål. Dessa portaler till inre resor i tid och rum fortsätter fascinera, och på vårens bokauktion på Crafoord Auktioner gick såväl Pippi Långstrump som månghundraåriga rariteter under klubban.

Att boktryckarkonsten uppfanns av Gutenberg på 1400-talet är nog de flesta bekanta med. Det förekom förvisso tidigare trycktekniker men Gutenbergs utveckling av lösa typer revolutionerade och förenklade boktryckningen, och var grunden till hur tryckpressar fungerat ända in i våra dagar. Boken som föremål är dock betydligt äldre än så. Innan trycktekniken i form av handskrifter. Den kända silverbibeln tillkom exempelvis redan under gotisk tid och är daterad till 500-talet.
Redan från början var boken ett samlarföremål. Böcker var dyra, och under medeltiden var en boksamling ett statusföremål för de förmögna. Så är det måhända inte längre, en bokhylla finns ju i dag i de flesta hem, intresset för äldre och sällsynta böcker lever dock ännu.

Tidiga utgåvor av kända titlar tilldrar sig stort intresse. En andraupplaga av Nietzsches Also spracht Zarathustra värderas till 10 000, medan en sälsynt ABC-bok med vackra handkolorerade planscher från tidigt 1800-tal ”bara” värderats till 4000 (klubbades för 4800). Ytterligare en dyrgrip är en handskriven sida ur manuskriptet till Strindbergs pjäs Till Damaskus, vilken värderats till 10 000 (klubbad för 11000), liksom Berghaus atlas med handkolorerade kopparstick från 1800-talet (såld för 8000) och Johannes Magnus Swea och Gotha Krönika från 1620 (klubbad: 16500).
Dessa står sig dock slätt mot Harriet Löwenhjelms i enbart 50 egenutgivna exemplar tryckta Konsten att älska, som värderats till 25000 kronor, och klubbades för hela 55000. Störst procentuell ökning i förhållande till värdering bör dock ha varit Euphrasens beskrivning av St. Barthelemi som efter att värderats till 6000 gick för 24500.
Boksamlande handlar dock inte enbart om pekuniära värden. En bok är också en bärare av historia. Hur många händer har inte en bok från 1800-talet vandrat genom, hur många ivriga fingrar har inte bläddrat igenom sidorna, hur mycket glädje, förströelse och kunskap har den inte skänkt? Så blir boken en direkt länk till vår historia och de människor som någon gång hållit i den.
Äldre böcker kan även ge en inblick i äldre tiders tankevärldar, som en bok med den fantasieggande titeln Hur den lede Satan åstadkommer oordning i rätten från 1619 (värderad till 3000, gick för 2200). Det känns främmande för oss i dag, men i det så religiöst präglade tidiga 1600-talet var det en helt rimlig ingång för en rättegångsordning.

Det är dock inte enbart böcker med hundratals år på nacken som är åtråvärda för samlare. Vid vårens bokauktion finns
exempelvis några sällsynta pjäser av Astrid Lindgren (sålda för 6000, värderade till 5000), första upplagan av Pippi Långstrump av samma författare (värderad till 6000, klubbad för hela 15500) en samling Babar-böcker (sålda för 3200) och en fotobok av Michael Cooper utgiven så sent som 1990 (såld för 4000).

I sin essä Om läsning beskriver Marcel Proust boken som en vän som aldrig sviker, som du inte behöver förställa dig eller låtsas inför. Kanske fångar han där kärnan i bokens lockelse som samlarföremål. För som han skriver: ”Det finns kanske inga dagar i vår barndom som vi har upplevt så fullständigt som dem vi trott oss ha lämnat utan att uppleva, dem som vi tillbringat med en favoritbok.”

Text: Nicklas Remmagård
Bildkälla. Crafoord Auktioner.