Foto: Lauritz.com

I seriernas värld

Nyligen såldes en samling av 34 stycken danska Kalle Anka-tidningar från 1950-talet för strax över 5500 svenska kronor. Det är betydligt lägre än utropspriset på drygt 11000, men likväl långt ifrån något anmärkningsvärt underpris.

Det är lätt att tro att så pass gamla tidningar vore värdefulla, det är i de allra flesta fall dock att bedra sig själv.
Visst finns undantag, det första numret av svenska Kalle Anka & Co utgivet i september 1948 såldes som bekant för 170 000 kronor för 20 år sedan, och med reservation för coronakrisens effekter på samlarmarknaderna finns ingen anledning att tro att just den tidningen sjunkit i värde. Då ska vi dock ha klart för oss att för att betinga det priset handlar det just om det första numret och ett exemplar som är närapå oläst. Visst kan man få hyggligt betalt även för en tidning med rimligt slitage, men återigen är det då just det allra första numret vi pratar om. Därefter faller priserna snabbt, och även om också 50-talstidningar i toppskick genererar en del pengar händer det inte alltför sällan att man inte får mycket mer än värdet på pappret för sina gamla Kalle Anka-tidningar. Det främsta skälet till detta är att upplagorna varit väldigt stora. På loppisar hittar man ofta en bunt Kalle Anka & Co för någon tia per bunt. Det speglar värdet ganska väl.

Överhuvudtaget är det få svenska serietidningar som är särskilt värdefulla.
Även tidningar som kan anses vara samlarobjekt blir sällan dyrare än några hundralappar, även om undantag naturligtvis finns (första numret av Fantomen i nyskick värderas exempelvis till 26 000). Den svenska marknaden är relativt liten, och med få undantag tilldrar sig svenska serietidningar litet intresse internationellt. Skulle du däremot hitta en oläst originalutgåva av Action Comics #1, tidningen där Stålmannen (i tidiga översättningar för övrigt kallad Titanen från Krypton) på vinden kan du skatta dig lycklig. Ett sådant exemplar i perfekt skick såldes så sent som 2014 för 3,2 miljoner dollar.

Alla svenska disneyserier är dock inte ekonomiskt sett värdelösa. 40- och 50-talstidningar kan i bästa fall som sagt kosta några hundralappar, och originalutgåvorna av Farbror Joakims liv, samt Carl Barks respektive Don Rosas samlade verk är eftertraktade av ankister och kan i gott skick inbringa ett par tusenlappar.

Text: Nicklas Remmegård