Årets Pelargon 2020 har en vidunderligt intensiv färg, nästan lite åt neon! Foto: Ida Magntorn

Årets Pelargon 2020

Zonalpelargon Tango Deep Rose With Eye

Årets pelargon 2020 är zonalpelargonen Tango Deep Rose With Eye. Det är en bedårande enkelblommande pelargon i intensiva färger, och namnet ger en ju lust att dansa tango!
Pelargonen har valts främst för dess unika blomma. Tittar man noga på blomman ser man att ögat är vitt med skira rosa strimmor. Blombladen blir sedan nästan röda för att ramas in av en ljusare kant. Det ger blomman ett fint djup och färgskiftningarna är vackra, både betraktade på nära håll och en bit ifrån.

Tål både regn och vind
Tango Deep Rose With Eye är ett utmärkt val utomhus, eftersom den är mycket regntålig. Även om sommaren blir regnig och blöt blommar sorten rikt och utan uppehåll och den tar inte heller skada av vinden.

Skötsel:
När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Titta på rötterna och se hur de ser ut. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att näring tillförs i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Vattna regelbundet, men låt alltid jorden torka upp något mellan vattningarna. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen.
Pelargoner klarar torka väldigt bra, men de utvecklas inte lika väl som när de vattnas regelbundet.
Pelargoner älskar ljus och vill stå ljust och luftigt. Om du gör en samplantering av flera pelargoner eller planterar pelargoner tillsammans med andra växter – tänk på att inte plantera växterna för tätt. De växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början. Placera alltid pelargoner i ett ljust läge!

Källa: Blomsterfrämjandet.