Thomas Jonsson och Izabela Mocarska på Järsbergs såg.

Liten såg ger flexibelt sortiment

De senaste 20 åren har Thomas Jonsson drivit Järsbergs såg i Kristinehamn.
– Eftersom vi är små kan vi vara både flexibla och snabba, säger Thomas, som hjälpt många privatkunder med kniviga problem.

I sortimentet finns trägolv samt panel för både utom- och inomhusbruk som även kan fås grundmålad. Lister och foder är också stora produkter där Thomas kan erbjuda många olika typer av profiler.
– För några veckor sedan hjälpte vi en kund att ta fram en exakt kopia av en gammal list. Sådant känns väldigt roligt att få göra eftersom kunderna sällan kan få den hjälpen på större byggvaruhus, säger Thomas.
Sedan 1997 har han drivit sågen tillsammans med sin svärmor.
Han har haft en fast anställd i firman största delen av tiden och han har dessutom folk som kan hoppa in tillfälligt när det blir arbetstoppar.
Izabela Mocarska har läst en tvåårig yrkeshögskoleutbildning inom småskalig virkesförädling, sågning och produktionsutveckling. Hon har även lärt sig att knuttimra och efter en praktikperiod är hon nu fast anställd på Järsbergs såg.
– Jag trivs otroligt bra och jag brinner för allt som har med skogen att göra. Trä är ett naturligt och hållbart material som är bra både för oss människor och naturen, säger hon, och visar bilder på knuttimrade stugor och staket av brädor med osågade kanter.
– Det blir enkelt, men väldigt snyggt och det smälter in i naturen, säger hon.

Thomas använder delvis den egna skogen som råvara i sågverket, men han köper också in virke i den kvalitet som krävs för olika projekt.
– Vi gör en hel del emballage till industrin där vi använder en enklare kvalitet, men när det gäller vägg- och takpanel, trägolv eller lister är det självklart för oss att erbjuda trä som vuxit långsamt och har riktigt hög kvalitet, säger han.
Sågen kan även ta fram blockat timmer, det vill säga timmer som sågats eller huggits plant på två sidor.
– Det finns väldigt stor efterfrågan på det just nu, säger Izabela, som byggt timmerbänkar med bord i blockat timmer. Det är en populär produkt för vandringsleder, rastplatser och stugområden.
– Vi har just byggt en prototyp för en stugby i Sälen, men vi ligger så bra till i pris att det även kan vara intressant för privatpersoner som vill ha enstaka bänkar kring en lägereld eller bänkar med bord, säger Thomas.

Prismässigt ligger sågen högre än lågprisvaruhusen, men Thomas menar att han mycket väl kan konkurrera med de större byggvaruhusen även prismässigt.
– Dessutom har vi en kvalitet på våra varor som man verkligen kan lita på, säger han.

För den som har egen skog och vill bygga med den erbjuder Järsbergs såg också hjälp.
– Vi sågar tall och gran men även lövträ. För ett tag sedan hade vi en kund som avverkat en grupp tallar för att bygga ett hus. Vi hjälpte till att framställa virke till ett hus som ska stå på platsen där råvaran växt och vi känner oss stolta över att ha varit en del i projektet, säger Izabela.
Järsbergs såg har många stamkunder men tar gärna emot fler.
– Kolla gärna med oss om du går i byggtankar, vi svarar gärna på alla frågor som rör trämaterial och lämnar självklart priser på de produkter du behöver, säger Thomas.

Text & Foto: Lars Larsson