Antika ljusstakar

Det börjar bli mörkt utomhus, och den mörka årstiden får många av oss att söka ljuset och värmen inne. Vi tänder gärna levande ljus för att skapa en stämning av lugn och trevnad, och inget passar då bättre än att låta ljusen brinna i fina ljusstakar. Själv föredrar jag ljusstakar av äldre modell, även om sådana av nyare slag också smugit sig in hemma. Vad mina exemplar har gemensamt är att de inhandlats på andrahandsmarknaden, de flesta på auktion.

De ljusstakar som förekommer på andrahandsmarknaden idag är sällan äldre än från 1600-talet. Om någon ljusstake av äldre datum dyker upp framstår den som ovanlig. Ljusets historia sträcker sig dock långt tillbaka i tiden, åtminstone till antiken, men en mer etablerad ljustillverkning i Europa brukar förläggas till medeltiden. Ljus var en lyxvara under många hundra år, vilket delvis förklarar varför så få ljusstakar av riktigt hög ålder går att köpa idag.
Stearinljus började produceras i Sverige på 1830-talet i Liljeholmens fabrik. Tidigare hade ljusen tillverkats av talg eller vax. Svårtillverkade och dyra var dock ljusen fortfarande under 1800-talet, och först på 1900-talet blev de vardagsvara. Ljusstakar har tillverkats i olika material, såsom smidesjärn, mässing, tenn, glas, silver och trä. Modellerna har utformats enligt rådande stilideal, och de mer påkostade varianterna är de mest detaljrika.
Kandelabrar – ljusstakar som håller fler än ett ljus – får räknas till den mer exklusiva typen eftersom de kräver att flera ljus eldas samtidigt. Barock-kandelabrar kan vara utförliga, till exempel förekommer djurmotiv. Enklare ljusstakar från barocktid och framåt kan variera i form. Som alltid inom antikvitetshandeln förekommer stilkopior, och en datering av ljusstakar kräver goda kunskaper om tillverkningsmetoder. Ofta går ljusstakens fot att skruva av från stammen, och gängorna kan hjälpa till att avslöja stakens ålder.
Ljusstakar såväl som kandelabrar tillverkades ofta i par, och efterfrågan på andrahandsmarknaden efter sådana är generellt större än för udda exemplar. Generella stildrag hos ljusstakar från 1700-talet är rokokons vridna form eller den gustavianska kolonntypen. På 1800-talet, i och med industrialismen, blev modellerna fler och under århundradets andra hälft kopierades gärna äldre stilar flitigt. Tillverkningsmetoderna blev då billigare, och fler människor fick så småningom råd att elda levande ljus både till vardag och fest.

Ljusstakar, Frankrike, Louis XV, 1700-tal.
Värdering 4000 kr. Klubbslag 1600 kr.

Kandelaber, barock, omkring år 1700.
Värdering 10 000 kr. Klubbslag 14 000 kr.

Kandelabrar, jugend, tidigt 1900-tal.
Värdering 1000 kr. Klubbslag 1050 kr.

Text: Anna Englöf