Fredrik Christiansen säljer kök från Novaflex.

Christiansens tar hela ansvaret för köksbyggen

Kök, fönster och dörrar – det är Fredrik Christiansens vardag och han brinner för att ge kunderna det där lilla extra.
– Jag är väldigt stolt över att vi kan kundanpassa våra kök in i minsta detalj. Det betyder mycket för våra kunder, säger han.

Efter 15 år som egen i branschen har Fredrik Christiansen skaffat sig fler ben att stå på, något som är extra viktigt för ett litet lokalt företag. Fredrik som är utbildad snickare och hade jobbat flera år åt Skanska började med att erbjuda byggtjänster. Han snickrade altaner, bytte tak och gjorde tillbyggnader på hus. Vägen till försäljning av kök gick via montagejobb åt en annan firma.
– 2009 började jag sälja Storsjökök och lite senare gick jag över till Novaflex som jag säljer idag, berättar han.

Köken tillverkas i Rävlanda utanför Borås i en liten fabrik med 30-talet anställda. Fredrik uppskattar att ha ett mindre företag att jobba med.
– Fattas det en pryl så är det bara att ringa fabriken så har jag den inom ett par dagar. Dessutom kan vi måttanpassa alla kök till ett bra pris och göra snygga avslut på alla skåp, säger han.
Den som inte vill byta hela sitt kök kan också beställa nya luckor via Kristinehamnsföretaget. Fabriken i Rävlanda har mallar både för IKEAS nya och gamla stommar.
– För den som har bra stommar och bara vill fräscha upp köket kan det vara ett prisvärt alternativ, säger han.

För den som vill bygga om köket erbjuder Fredrik även servicen att rita hela köket kostnadsfritt.
– Jag ritar upp alla delar utifrån kundens önskemål och föreslår också lösningar, säger han.

Riktigt populärt just nu är stenbänkar som Fredrik beställer från ett företag i Fjugesta. Bänkar i laminat är också populärt och många gillar att det finns så många olika ytor att välja mellan. Fredrik menar också att träbänkar är väldigt hållbara med rätt behandling.
– Jag har övertygat många kunder att satsa på hårdvaxolja. Då får man en väldigt fin yta som kan stå sig i många år, säger han.

Köksförsäljningen är företagets ena ben, det andra är fönster där Fredrik säljer fönster av märket Outline, både träfönster och träfönster med aluminiumbeklädnad.
– Det är egentligen samma tillverkare som Elitfönster och en gedigen kvalitet, berättar Fredrik som också har ytterdörrar i sortimentet.

Firmans allra nyaste ben är vitvaror av märket Elektrolux Shop.
– Det kändes logiskt och många kunder är jättenöjda med att de kan beställa hela köket med vitvaror och allt hos mig, säger Fredrik, som samarbetar med snickare, rörmokare och elektriker när han bygger kök.
– Jag tar totalansvaret för hela köket vilket blir en stor trygghet för kunden. Går något fel så är det ju jag som får ta smällen, skrattar han.

Måndagar och tisdagar håller han öppet i butiken på 1:a Industrigatan 5A, klockan 14-18. Där finns det köksutställningar och även demoex av fönster, dörrar och vitvaror.
– Övriga tider är jag ofta ute hos kunder, men om jag finns på plats i butiken så är man naturligtvis välkommen in även andra tider, säger han.

Text & foto: Lars Larsson