Plantera för en vacker höst

Sensommaren och hösten är en skön tid, perfekt för trädgårdspyssel. Solen är inte längre lika stark och det finns mycket att skörda för den som har odlat. Det går bra att beskära de flesta träd och det är dags att piffa upp sina planteringar. Här bjuder vi på tips och idéer för balkonglådor, entrékrukor, uterummet och andra av små ytor i trädgården. För minns i november den sköna september!

När vi väljer växter till utomhusplanteringar på sensommaren och hösten är det smart att välja en bas av växter som håller sig fina även efter att de första frostnätterna har kommit. Det finns många fina och härdiga perenner och gräs att välja bland som är vackra långt in på vintern.

Bladverket är viktigt
För de växter som vi planterar på hösten är bladens utseende av större betydelse eftersom blomningen inte varar lika länge. Många växter får en intensivare färg ju kallare vädret blir, det gäller till exempel vissa sorter av alunrot, revsuga och prydnadsgräs.
Som komplement till perenner finns många tåliga ettåriga växter som ger planteringen färg och som i många fall håller sig fina långt efter den första frostnatten, ibland ända fram till jul.

Så lyckas du med planteringen
Ett bra planteringskärl är A och O för ett lyckat resultat. I ett större kärl med mer jordvolym får rötterna tillräckligt utrymme och det blir en bättre buffert vid vattning. Ett generellt riktmärke för en balkonglåda är att den är 20 cm bred och 20 cm hög och för krukor att de ska vara i storlek med en säck, dvs ca 40 liter. Trälådor, korgar eller zinklådor i ändamålsenliga storlekar fungerar ypperligt och ett trevligt alternativ är att sätta en grupp av flera krukor tillsammans.
Även höstplanteringar behöver vattnas, men ju svalare vädret blir, desto mindre vatten behövs. Näring behövs inte. Se till att det finns hål i botten på kärlet så att eventuellt överskottsvatten kan rinna bort.
Plantera växterna så tätt att arrangemanget ser färdigt ut redan från början eftersom svalt väder och svagt ljus gör att tillväxten blir obetydlig.
Välj också växter med blommor som redan är lite utslagna. Blommorna håller sig länge i de svalare hösttemperaturerna och mycket knoppiga växter kan ha svårt att slå ut i blom om ljuset är för svagt.

Tips på bra växter

Prydnadsgräs
Prydnadsgräs är som allra vackrast på sensommaren och hösten då flera av sorterna hunnit utveckla dekorativa vippor och ax. En del grässorter påverkas av svalare temperaturer och skiftar i olika färgnyanser. Dessutom skapar gräsen volym och höjd, vilket är en av grunderna för alla lyckade planteringar.
Det finns både ett- och fleråriga gräs, men du kan inte räkna med att perenna gräs klarar vintern i en kruka.

Alunrot, Heuchera
Alunrot är en av favoriterna för höstplanteringar. Det finns ett enormt utbud av olika alunrotsorter i gröna och vinröda nyanser, limefärgade och bärnstensfärgade! Även solitärt är den fin och att blanda flera olika sorter av alunrot är effektfullt.

Prydnadskål,
Prydnadskål är en formstark och tålig växt som kan klarar sig ända fram till jul. Finns i en mängd olika färgnyanser och gör sig bra både som ett formstarkt element i en plantering med andra växter men det är också väldigt trevligt att sätta ett antal prydnadskål tillsammans, t.ex. i en låg vid trälåda.

Växter med hängande växtsätt
Växter som hänger ner över krukkanten och döljer jorden är tacksamma att använda. Exempel på tåliga växter som fungerar utmärkt är silvernjurvinda, revsuga, penningblad, murgröna, gulplister och stor slideranka.
  
Blommande växter
Det finns flera växter som är relativt tåliga och håller sig fina även efter att de första frostnätterna har kommit. Här är några favoriter; Aster, Cyklamen, Hortensia, Krysantemum, Kärleksört, Taranta.
 
Silverfärgade växter
När färgstarka växter blandas kan det vara fint med något som lugnar ner och då är silverfärgade växter perfekta att använda. Exempel på växter som klarar sig bra på hösten är silvernjurvinda, curryeternell, rabatteternell, silvergirland och grå helgonört. 

Källa: Blomsterfrämjandet