Fem generationer Kähler

Idag är Kähler ett välkänt varumärke. Deras keramik finns att köpa hos flera av de större inredningsåterförsäljarna. Företaget startade på nytt 2008 efter ett tre decennier långt uppehåll. De är idag kända inte minst för sina moderna randigt dekorerade vaser, men bakom sig har varumärket en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1839. Flera namnkunniga formgivare har ritat keramik för Kähler och vissa vaser och skulpturer klubbas för höga belopp på auktion

Herman Joachim Kähler öppnade 1839 verkstaden på Danska Själland som några decennier senare kom att bli världsberömd. Keramikfabriken överlevde i drygt 130 år, för att på 1970-talet dras in i ett familjedrama som tvingade företaget att stänga ner verksamheten. Vid det laget hade fem generationer förvaltat och utvecklat varumärket. Från början tillverkade Kähler kakelugnar och bruksföremål.
Firman gick bra men succén kom när Herman Joachims son Herman August Kähler övertog fabriken och började experimentera med nya, dekorativa glasyrer. Samtidigt övergick man till att fokusera produktionen mer mot dekorativa föremål, framförallt vaser.
På världsutställningen i Paris 1889 ställde Kähler ut keramik med röd lysterglasyr. Sådan glasyr var vid tiden svår att framställa och många hade försökt men misslyckats. Kählers rödglaserade keramik blev nu berömd. Internationella museer köpte in föremål till sina samlingar och för Herman August innebar berömmelsen turnerande och fler utställningar. Men Herman August var inte själv med att ta fram den nya glasyren; den var resultatet av ett lyckat samarbete med Karl Hansen Reistrup som anställts som konstnärlig ledare på Kähler.

Samarbetet med konstnärer fortsatte när Herman Hans Christian övertog firman. Thorvald Bindesbøl och Svend Hammershøi är tongivande personer som bör nämnas i sammanhanget. Den dekor som idag mest förknippas med Kählers äldre keramik utvecklades också under den här perioden, vid 1900-talets början. Den utfördes med engobe-teknik, vilket innebär att en blandning av lösrinnande lera och färgpigment appliceras med horn på föremålet. Vaser tillverkade av Kähler säljs relativt ofta på auktion, de mer ovanliga eller praktfulla till femsiffriga belopp.

Vas, Svend Hammershøi, Kähler.
Värdering 4500 kr. Klubbslag 4100 kr.

Vas, Karl Hansen-Reistrup, Kähler. Värdering 10 000 kr. Klubbslag 26 000 kr.

Vas, engobe-teknik, Kähler, märkt HAK. Värdering 7000 kr. Klubbslag 9000 kr.


av Anna Englöf