Penséer startar trädgårdssäsongen

Våren har väntat ovanligt länge med att göra entré i år, men nu börjar det bli varmt nog för att starta utomhussäsongen. En av de allra bästa växterna att starta med är penséer.

Penséer är tacksamma att använda kalla vårar eftersom de är mycket köldtåliga. Ibland påstås det att man måste vänta med plantering tills det även är plusgrader på natten, men det stämmer inte. Alla penséer klarar frostnätter med några minusgrader. Har penséerna blivit utsatta för frost ser de lite ledsna ut och slokar, men de sträcker på sig igen så fort det blir plusgrader. Även om snön ligger kvar går det utmärkt att plantera penséer.

Lyckas med dina penséer!

• Använd en planteringsjord av bra kvalité vid utplanteringen. Har du gamla växter och jord kvar i krukan där penséerna ska planteras kan du eventuellt spara lite av jorden i botten av krukan.

• Placera helst penséerna i sol till halvskugga eftersom penséer som står i skugga blommar sämre och blommorna håller inte lika länge.

• Vattna penséerna regelbundet! Om du planterar penséerna i små krukor torkar de lätt en solig dag. Ställ då gärna krukan på ett djupt fat som kan hålla extra vatten. Penséer som vattnas med svag näringslösning fortsätter att blomma långt in på sommaren.

• Genom att putsa bort vissna blommor genererar penséerna nya blommor och på så sätt förlängs blomningstiden.

Penséer är vackra i krukor, korgar, zinkbaljor och balkonglådor, ta vad du har hemma. Loppisfynd som gamla burkar, en verktygslåda eller vinlådor gör sig utmärkt som planteringskärl. Tänk bara på att göra hål i botten så att överskottsvatten kan rinna ut.

Källa: Blomsterfrämjandet Foto: Minna Mercke Schmidt