Historien bakom Swedish grace

De flesta känner igen mönstret, men få dess historia. Idag saluförs Rörstrands servis under namnet Swedish grace, men från början kallades modellen ’nationalservisen’. Och idag kan den nog faktiskt sägas leva upp till sitt första namn, för servisens popularitet tycks inte minska trots att den sålts i stora kvantiteter under lång tid. De flesta köper dock sitt porslin nytillverkat och glömmer bort andrahandsmarknaden, vilket öppnar många fyndlägen för oss auktions- och loppisentusiaster.

Det stora intresset för Swedish grace har inte bidragit särskilt till att formgivaren bakom det nu klassiska mönstret uppmärksammats. Det är få som reagerar på namnet Louise Adelborg och kopplar det till de enkla, gracila och tidlösa veteaxen som pryder allt från buljongkoppar till ytterfoder. Det är inte heller lätt att finna andra föremål som Adelborg ritat mönster till, men utöver porslin arbetade hon med att formge textil åt Almedahl-Dalsjöfors.

Adelborg knöts till Rörstrand under 1900-talets första kvartal och fick fast anställning vid fabriken som formgivare 1925. Hennes stora genombrott i sin samtid kom då hon ställde ut vasen Vase på världsutställningen i Paris 1925, och på den stora stockholmsutställningen fem år senare presenterades nationalservisen. Intressant i sammanhanget är att nationalservisens dekor utgör ett exempel på svensk 1920-talsklassicism samtidigt som den presenterades på utställningen 1930, vilken i övrigt präglades av den för tiden mer moderna funktionalismen. Kanske kan vi tolka det som ett tecken på mönstrets tidlöshet.

Nationalservisen tillhör alltså stilmässigt 20-talsklassicismen. Stilen kom att kallas ’Swedish grace’ av en brittisk konstkritiker, och Rörstrands servis får idag under samma beteckning representera hela stilepoken. Det är lätt att falla för de stiliserade veteaxen, och den som tycker om färgvariation kan välja ur en uppsjö av alternativ. På andrahandsmarknaden finns dessutom en mängd varianter av servisen iklädd olika dekorer, till exempel blommönster och olika guldkanter, ofta till ett rimligt pris.
av Anna Englöf

Louise Adelborg, duk ’Landskapsblommor’, Almedahls. Värdering 400 kr. Klubbslag 300 kr.