Netsuke, elfenben, 18/1900-tal. Värdering 7000 kr. Klubbslag 3400 kr.

Netsuke – små men inte obetydliga

En kategori föremål som till formen är små, men som inom antikvärden definitivt inte är obetydlig är netsuke. Dessa ofta fantasifullt utformade, japanska objekt har många gånger högt samlarvärde och förekommer på allt från mindre nätauktioner till stora internationella kvalitetsauktioner. Och ingen som ser dem kan nog förneka dess charm. Men för många är denna föremålskategori okänd. Så vad är netsuke för något och vad har de använts till?

Samling netsuke, ben, Japan. Värdering 2500 kr. Klubbslag 1550 kr.

Netsukens historia går tillbaka till 1600-talet då de började användas som en såväl funktionell som estetisk detalj till den traditionella japanska kimonon. Männens dräkt hade inga fickor eller annan plats för sådant som kunde vara praktiskt att bära med sig, så som pengar och tobak. Detta bekymmer löstes genom att en mindre dosa – en så kallad inrõ, ofta i lackerat trä – fästes med en snodd i kimonons bälte med hjälp av en netsuke.

Netsuke, ben, 1900-tal. Värdering 2800 kr. Klubbslag 5000 kr.

Tidiga netsuke var relativt enkla i utförandet, men under 1700-talet blev de allt mer ornamenterade. De utgjorde en viktig detalj i klädedräkten och följde de japanska trenderna. Motiven var det endast fantasin som satte gränserna för. Vanligt förekommande var bland annat mytologiska djur och religiösa figurer, men även erotiska scener förekom. Materialet var ofta något hårt träslag, ben eller elfenben.

Netsuke, elfenben, 18/1900-tal. Värdering 7000 kr. Klubbslag 3400 kr.

I Europa finns det många netsuke på grund av att intresset för dem under lång tid varit stort. Under början av 1900-talet vurmade många för japansk konst och konsthantverk, och importen på sådana varor ökade därför. Fortfarande idag är netsuke ett oerhört populärt samlarområde, och även om de går att finna på alla prisnivåer – från några hundralappar – så förekommer det också försäljningar där netsuke klubbas för miljonbelopp. Även de dosor som fästes med netsuken dyker upp relativt ofta på auktionsmarknaden.

av Anna Englöf