Under 1900-talet har svensk textilkonst under perioder fått stor uppmärksamhet. Många mönster som fortfarande är populära idag, formgavs under 1950- och 60-talen. Det som tilltalar oss är de djärva färgerna och ofta lekfulla mönstren. Viola Gråsten är en av alla de formgivare – däribland Stig Lindberg, Marianne Richter och systrarna Lisbet och Gocken Jobs – som designade denna fantastiska mönstervärld.
Viola Gråsten föddes och växte upp i Finland, och utbildade sig inom design i Helsingfors. Redan tidigt började hon arbeta med ryamattor, och kom att uppmärksammas för sina innovativa mönster och färgkombinationer. Tiden i landet var dock orolig på grund av krigen, och det var brist på många råvaror – däribland ull som var en förutsättning för ryaproduktionen – vilket bidrog till att Gråsten flyttade till Sverige 1944.
Här knöts Viola tidigt till NKs Textilkammare av Astrid Sampe, och fick sitt stora genombrott 1952 med mönstret ’Oomph’. Färgerna i ’Oomph’ är skarpa, mönstret geometriskt, och designen trycktes på en bomullstextil vilket var praktiskt för olika ändamål: som väggdekoration, till dukar eller till kläder.
Idag går det att köpa vissa av Viola Gråstens textilier nya, men de dyker upp även på andrahandsmarknaden. Äldre tryckta bomullstextilier kan tyvärr ofta vara blekta och slitna, men produkter i ull har bättre hållbarhet. Den idag vanligast förekommande textilen av Gråsten på auktion och i second hand-butiker är den randmönstrade yllefilten från Tidstrand. Prisläget på filtarna är lågt, några hundralappar, medan en ryamatta kan kosta upp emot några tiotusentals kronor.
Text: Anna Englöf
Viola Gråsten, plädar, Tidstrand. Värdering under 1000 kr. Klubbslag 475 kr
Viola Gråsten, bomullstextil, ’Ooump’. Värdering 2800 kr. Klubbslag 2200 kr.
Viola Gråsten, matta, ’Spinnrocken’, NKs Textilkammare. Värdering 5000 kr. Klubbslag 5000 kr.