Skål, pressglas, Gryt glasbruk, Närke, omkring sekelskiftet.

Antikt glas

En gång i tiden var glas en dyrbar vara. För omkring 8-10000 år sedan tillverkades de första glasföremålen i områdena omkring dagens Iran, och sedan dess har tillverkningsprocessen likt användningsområdena utvecklats fram till idag, då det blivit möjligt att genom nya tekniska uppfinningar, massproducera mängder av olika sorters glas till ett billigt pris.

De första föremålen i glas tillverkades genom gjutning, och det var framförallt pärlor, amuletter och liknande ting som man framställde. Någon gång under antiken uppfanns glasblåstekniken och de första hyttorna anlades i Rom strax efter år 0. Kunskapen om glasblåsning fördes vidare norrut i takt med romarrikets territoriella expansion, och i tyska Rehn-området etablerades ett centrum för glastillverkning.

I Venedig under medeltiden var mycket skickliga glasblåsare verksamma, och fortfarande idag häpnar man över det venetianska glasets konstfullhet. Man hade där förmågan att framställa en klar glasmassa och kunde blåsa glaset mycket tunt. Det var från Italien som glasblåstekniken importerades till Sverige under renässansen. På Gustav Vasas initiativ anställdes två glasblåsare i Stockholm, och åtgången på glas var stor vid hovet då det under festerna var sed att slänga glaset i väggen efter varje skål.

Först på 1800-talet blev glas en vara tillgänglig för var man, bland annat i och med att pressglastekniken uppfanns. Stora glasbruk som de flesta än idag känner till namnen på hade dock etablerats på 1700-talet: Kungsholmens, Kostas och Henrikstorps glasbruk var några av de ledande glasproducenterna.

På auktion är det idag relativt billigt att köpa antikt glas, och objekt från ovan nämnda svenska glasbruk dyker upp titt som tätt på marknaden. Även glas från antikens Rom går under klubban ibland, med sådana föremål måste ändå sägas vara rariteter.

1. Vinglas, s.k. rydbergsglas, 1800-talets senare del. Etsad dekor. Värdering 1000 kr. Klubbslag 725 kr.

2. Spetsglas 1700-tal. Graverad dekor. Värdering 1500 kr. Klubbslag 2700 kr.

3. Skål, pressglas, Gryt glasbruk, Närke, omkring sekelskiftet 18/1900. Värdering 2000 kr. Klubbslag 3300 kr.

 

Anna Englöf