Jultider på auktionshusen

Året runt går det att finna juldekorationer på auktion, men i december tenderar priserna av naturliga skäl att stiga något. Objektkategorin är bred; i den ingår allt från julgransfötter till tomteserviser. Det är många som samlar på antika och äldre julsaker, och det är onekligen svårt att inte falla för dessa ofta väldigt charmiga, färgglada och lekfulla tingestarna.

En av de dekorationer som brukar ha den mest centrala platsen i det julpyntade hemmet är granen. Idag klär de flesta den med prydnadssaker som kulor, glitter och ljus. Det är en sed som går att belägga till 1840-talets Tyskland då man i de borgerliga hemmen började smycka trädet med bland annat glaspärlor och tennfigurer. Dessförinnan förekom också granar inomhus till jul, men då kläddes de med olika ätbara saker som man åt upp vid julgransplundringen efter jul.
Den figur som vi förknippar mest med julen är tomten. Han härstammar från det kristna helgonet S:t Nikolaus, en biskop som var känd för sin givmildhet. Första gången ordet jultomte nämns i svenska källor är 1864. Han importerades hit från Tyskland, och tillsammans med honom följde även traditionen att julpynta hemmen. Porslinstomtar med mera började dyka upp i detaljhandeln under 1800-talets andra hälft.
Traditionen att fira jul har sedan utvecklats i Sverige, men våra föreställningar om vad julen är och hur den ska se ut bygger till stor del på 1800-talets bilder. De kanske mest klassiska är Jenny Nyströms tomtemotiv som blev populära bland annat för att de trycktes och fick stor spridning som julkort.

Objekt som är vanliga hos auktionshusen så här års är julgransfötter, Rörstrands och Göteborgs tomteserviser, adventsljusstakar samt tomtar, medan till exempel antika glaskulor kan vara svårare att få tag i hos dem.

Tomte, terrakotta, 81 cm, 1800-tal. Värdering 12000 kr. Klubbslag 40000 kr.

 

Öltunna, Frydenlund, Norge, 1900-tal. Värdering 800 kr. Klubbslag 1300 kr.

 

 

 

Rörstrand, matservis ”God jul”. Värdering 2000 kr. Klubbslag 2300 kr.

 

av Anna Englöf