Tre gånger Broos på Kristinehamns Konstmuseum

Sommarens utställning på Panncentralen kom till mest av en slump. Museets nytillträdde chef Andreas Brändström fick tips om att åka till Alma Lövs museum för att bekanta sig med det värmländska konstlandskapet. Där fick han se mamma Bep Broos keramikkatter och blev fascinerad. Bep gick bort för några år sedan men katterna finns kvar.

Andreas fick även se Karin Broos serie med ett hundratal porträtt av hundar som hon målat under en period. Verken har tidigare bara visats på en utställning i Trollhättan 2004.
Nu tog idén form om en utställning på temat hundar och katter på Kristinehamns Konstmuseum och konceptet växte till en totalinstallation med Marc Broos. Nu får besökarna stiga in i en värld av intryck i ett gränsland mellan dröm och verklighet, minnen och nutid. Utöver Karin Broos hundmålningar och Bep Broos kattskulpturer omfattar utställningen även skulpturer av Marc Broos. De mäter upp till fyra meter ner till några centimeter. Här finns även målningar, fotografier, projiceringar, filmer och andra intryck för alla sinnen.
Inte minst översvämmas utställningen av blommor. Vid sidan av sitt konstnärskap har Marc Broos även arbetat som florist och drivit blomsterbutiker i Holland. I utställningen finns också en blomsterhandel med färska blommor och ytterligare en blombutik som dock är stängd ”på grund av dödsfall”.
Enligt Marc Broos hänger blommor samman med livet och döden och en kista ingår i installationen. Under vernissagen i maj iscensatte Marc Broos också sin egen begravning.

Hundar, katter och blommor av tre x Broos fyller Kristinehamns Konst- museum i sommar.

Karin Broos serie av över åttio hundporträtt är både rörande och stundtals lite knäppa. Porträtten tillkom efter ett besök i Holland där Marcs svåger fotograferat hundar för ett hundfoderföretag. Många av kunderna brydde sig aldrig om att hämta ut bilderna. När Karin fick se porträtten som ingen ville ha blev hon fängslad och började måla av de sorgsna hundarna.
– Jag gick in som i trans och kunde inte sluta, har Karin Broos sagt.

Utställningen med de tre Broos visas fram till 20 augusti i år.

Karin Broos är även aktuell med en utställningsturné i USA som börjar i sommar och pågår till årsskiftet 2018-2019 och som visas i Minneapolis, Washington DC, Seattle, Chicago och Berkeley.

av Björn Hallin

Leave a Reply